Bonaire

Bonaire

price from $

Bonaire wordt ook wel het ‘Divers Paradise’ genoemd en is voor duikers één van de topbestemmingen in de wereld. Rondom het eiland ligt ca. 300 km aan koraalrif met een flora en fauna die bijna nergens anders te vinden is. Het eiland is niet alleen populair bij duikliefhebbers, maar de ongerepte natuur en de ongedwongen levensstijl trekken eveneens natuurliefhebbers en rustzoekers aan. Het Nationale Park Washington Slagbaai kent een grote variëteit aan tropische vogels en de roze Flamingo steekt fraai af tegen het diepblauwe water van het Pekelmeer. In de hoofdstad Kralendijk vindt u nog een aantal Oudhollandse koloniale gebouwen en het stadje is een typisch voorbeeld van de gezelligheid die het eiland uitstraalt. Bonaire nodigt u uit voor een ongedwongen vakantie, zowel boven als onder water!

Hoofdstad
Kralendijk

Taal en godsdienst
Vandaag de dag worden op Bonaire vier talen gesproken. Nederlands is de officiële taal en wordt gebruikt in de regering en bij wettelijke zaken. Papiamento is echter de dagelijkse voertaal en wordt overal geaccepteerd. Ook wordt er Engels en Spaans gesproken. Papiamento is een inheemse creooltaal en heeft zijn wortels in het 15e eeuwse West-Afrika. De Portugese kolonisatie bemoedigde de evolutie van een nieuwe taal. Deze besteond uit een mengelmoes van verschillende Afrikaanse talen en Portugees. Door de slavenhandel groeide het gebruik van Papiamento en verspreidde de taal zich onder de bevolking. Bezoekers van Bonaire leren vaak een paar Papiamentse woorden. Pasgeleden is er een nieuw woordenboek verschenen. Deze kan hulp bieden aan iedereen die geïnteresseerd is in de Papiamentse taal.
De belangrijkste godsdienst op Bonaire is het katholicisme wat driekwart van de inwoners aanhangt.

Munteenheid
Op Bonaire is de officiële munteenheid per 1 januari 2011 de US Dollar.
Bekende creditcards als Visa, Mastercard en American Express worden in vrijwel alle hotels, winkels en restaurants geaccepteerd. Let er wel op dat u uw pincode van uw creditcard weet. U kunt ook terecht met Travellers Cheques in US dollars (kleine coupures zijn aan te raden). U kunt op het hele eiland pinnen met een europas.

Tijdsverschil
Tijdens onze wintertijd is het 5 uur vroeger in Bonaire en tijdens onze zomertijd is 6 uur vroeger dan in Nederland.

Beste reistijd
Bonaire kan het hele jaar door bezocht worden met doorgaans tropische temperaturen tussen de 28-30°C. De passaatwind, kenmerkend voor de Benedenwindse eilanden, waar Bonaire onderdeel van uitmaakt, zorgt voor een aangename, verkoelende bries. Deze eilanden vallen buiten de orkaanzone.
De meeste regen valt van juni t/m november. Dit neemt niet weg dat er gedurende deze maanden volop zon kan zijn; het grootste deel van de dag is het gewoonlijk zonnig, terwijl in de namiddag een kortstondige, heftige regenbui voor verfrissing kan zorgen.

Bereikbaarheid
Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Bonaire met KLM en Arkefly.

Eten en drinken
Net als op de andere eilanden wordt ook op Bonaire meer vis dan vlees gegeten. Rondom de eilanden worden veel rifvissen gevangen, zoals barracuda’s en snappers. Maar ook kreeft en garnaal is op de menukaart terug te vinden. Verder is de Antilliaanse keuken een mengelmoes van in- en uitheemse gerechten, veroorzaakt door de vele invloeden van buitenaf gedurende de loop van de geschiedenis. In Kralendijk is een keur aan verschillende restaurants te vinden, welke garant staan voor culinair genieten!

Ligging en landschap
Bonaire is qua grootte het tweede eiland van de ABC eilanden, maar het is het dunst bevolkt. Het is het meest oostelijk gelegen eiland van de Benedenwindse eilanden, ca. 45 km van Curacao en ca. 80 km van het vasteland van Zuid-Amerika. Het eiland is ca. 39 km lang en maximaal 12 km breed. Het noordwesten met het National Park Washington-Slagbaai is heuvelachtig, het midden van het eiland bestaat uit een terrassenlandschap en het zuiden beschikt over een betrekkelijk vlak woestijnlandschap. Het eiland wordt geheel omgeven door koraalrif, dat tot vlak voor de kust reikt. Voor de kust van Kralendijk ligt het onbewoonde koraaleilandje Klein Bonaire.

Flora en fauna
Door de beperkte regenval en het tropische klimaat bestaat de vegetatie met name uit struiken, agaven, aloë’s en lage boomsoorten zoals de divi-divi-boom. Er zijn vele tropische vogelsoorten en wel heel uniek is de flamingo broedplaats tussen de zoutpannen bij het Pekelmeer, thans nog één van de weinige broedplaatsen ter wereld. Boven water vindt men verder vele hagedissoorten, ezels en geiten. De koraalriffen van Bonaire worden tot de mooiste van de wereld gerekend, naast de verschillende koralen is er een prachtige gevarieerde zeefauna met o.a. haaien, barracuda’s, papegaaivissen, zeesterren en zeepaardjes.

Stranden en sporten
Bonaire beschikt over enkele mooie, smalle zandstranden, zoals Playa Funchi, Pink Beach en Sorobon Beach. De meeste hotels beschikken niet of over een klein zandstrand. Bijna alle wateren rond Bonaire tot een diepte van 60 m zijn beschermd en vormen sinds 1978 het Bonaire Marine Park. Duiken en snorkelen zijn hier de sporten bij uitstek. Duikers en niet-duikers betalen een ‘nature fee’ van resp. USD 25 en USD 10 per jaar. Windsurfen vindt vooral plaats bij Lac Bay. Andere sporten die beoefend kunnen worden zijn mountainbiken, kajakken, waterskiën, kitesurfen, vissen en paardrijden.

Kleding
Het is aan te raden om vooral zomerse katoenen kleding mee te nemen en een hoofddeksel om u tegen de invloeden van de zon te beschermen.

Cultuur
Verschillende cultuurinvloeden door de jaren heen hebben borg gestaan voor de hedendaagse cultuur op Bonaire. Deze Caribische, West-Afrikaanse, West-Europese en Latijns-Amerikaanse invloeden zijn samengesmolten tot de Creoolse cultuur. Kenmerkend zijn de typisch Antilliaanse klederdracht, muziek en dansvormen. Vooral in de dansen zijn de verschillende invloeden goed te onderscheiden. Zo kent men op Bonaire de wals en de polka, de merengue en rumba, maar ook Afrikaanse dansen als de tumba.

Communicatie
U kunt uw Nederlandse mobiele telefoon gebruiken op Bonaire, waar u nagenoeg over het hele eiland bereik heeft. Daarnaast beschikken bijna alle hotelkamers over een telefoon en zijn er in veel hotels openbare telefoons beschikbaar. Computers met internet vindt u in de meeste hotels, waar u vaak tegen een vergoeding gebruik van kunt maken. Hetzelfde geldt voor draadloze internet op uw eigen laptop of telefoon. Tevens zijn er twee internetcafés in Kralendijk.1

Autohuur en verkeer
Bonaire leent zich uitstekend voor verkenning per huurauto. De wegen op Bonaire in en rond Kralendijk zijn over het algemeen prima. Daarbuiten is de kwaliteit niet altijd volgens onze Nederlandse standaard. De verkeersregels zijn gelijk aan de Nederlandse regels en uw Nederlandse rijbewijs is hier gewoon geldig. De inwoners van Bonaire rijden over het algemeen rustig en politiecontroles komen sporadisch voor. Karakteristiek voor het eiland is dat er geen stoplichten zijn. De herkenbare blauwe ANWB bewegwijzering zijn wel in overvloed aanwezig.

Openbaar vervoer en taxi’s
Op Bonaire is geen openbaar vervoer. Vanaf het vliegveld en diverse andere plaatsen zijn taxi’s beschikbaar. Er wordt gewerkt met een systeem van vastgestelde prijzen, waardoor er geen gebruik wordt gemaakt van taximeters. Taxi’s kunt u onder andere herkennen aan de letters TX op het nummerbord.

Toeristische trekpleisters
Bonaire is door de vele koraalriffen een echte topbestemming voor duikliefhebbers. Het Bonaire National Marine Park telt vele geregistreerde duikplaatsen. De bekende slavenhutjes staan bij het Pekelmeer, waar destijds door de slaven zout werd gewonnen. Tegen het diepblauwe water van dit meer steken de roze flamingo’s schitterend af. Voor vogelliefhebbers valt er nog veel meer dan alleen flamingo’s te spotten. In Kralendijk is Fort Oranje en het voormalige gouveneurshuis te bezoeken. In het Nationaal Park Washington Slagbaai voeren twee autoroutes u door de de nog ongerepte natuur. Ook het oudste dorpje van Bonaire, Rincon is zeker de moeite van een bezoekje waard!

Winkel en toegangstijden
De meeste winkels op Bonaire zijn geopend van 08.00 tot 18.00 uur. Tijdens de lunch van 12.00 tot 14.00 uur zijn ze doorgaans gesloten. Er zijn ook een aantal supermarkten welke langer geopend zijn. Banken zijn doorgaans geopend van 08.00 tot 15.00 uur. Ligt er een cruiseschip in de haven dan is er een toeristische markt op het Wilhelminaplein in Kralendijk.

Uitgaansleven
De meeste hotels beschikken over een eigen restaurant met bar. Buiten het hotel is men voor het avondvertier aangewezen op de hoofdstad Kralendijk. Met name bij de kleine haven zijn enkele sfeervolle restaurants, bars en terrasjes te vinden.

Fooien
Fooien zijn op vele toeristische bestemmingen een (flinke) aanvulling op het salaris, ook op Bonaire. Serverend personeel in hotels, taxichauffeurs, bell boys en kamermeisjes verwachten vaak een fooi. In sommige horecagelegenheden kan het voorkomen dat er servicekosten worden opgeteld bij de rekening, welke vaak zo’n 10% bedragen.

Gezondheid en vaccinaties
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor reizen naar Bonaire. Raadpleeg ook uw huisarts of GGD.
Houd er rekening mee dat u zich op een tropische bestemming bevindt, smeer u goed in met zonnebrand en neem eventueel aftersun mee. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om het vochtverlies door zweten te compenseren. Pas op met overmatig alcoholgebruik om uitdroging te voorkomen.
Op Bonaire is één ziekenhuis dat gelegen is in Kralendijk. Hier kan men de eerste benodigde hulp leveren. Bij gecompliceerde verwondingen wordt per air ambulance naar het ziekenhuis op Curacao uitgeweken.


Water en electriciteit
Net als in Nederland kunt u gewoon water uit de kraan drinken op Bonaire. De spanning van het stroomnet is 110 Volt en er worden stekkers met platte polen gebruikt, zoals in de Verenigde Staten. Stroomstoringen komen op Bonaire af en toe voor.

Reisdocumenten
Om te reizen naar Bonaire heeft u als Nederlands staatsburger naast een geldig paspoort ook een geldig retourticket nodig. Een visum is niet noodzakelijk bij een verblijf korter dan 3 maanden.

Staats- en rechtssysteem
Vanaf 10 oktober 2010 vormt Bonaire samen met St. Eustatius en Saba een bijzondere gemeente van Nederland onder de naam BES-eilanden. Dit houdt in dat de Gemeenteweg als basis dient voor het bestuur, maar met enkele uitzonderingen op het gebied van bijvoorbeeld sociale zekerheid.

Meer informatie over Bonaire?
Klik hier.

Bonaire is vooral bekend als een spectaculaire duikstek afgebakend door een reeks van riffen net buiten de kustlijn. Maar Bonaire is ook een bestemming met vele mogelijkheden op land, zoals een uitstekende kunst -en restaurant scène en vele aan landgebonden activiteiten. Maak in de belangrijkste stad, Kralendijk, een bezoek aan Cinnamon Art Gallery, opgericht door een drietal kunstenaars of doe een aantal goede restaurants aan met de Franse, Italiaanse, Argentijnse en creatieve keuken. Nog steeds heeft Bonaire niks weg van een stedelijke walhalla. Hier strijdt de flamingopopulatie met die van de mens, gebouwgrootte is strikt beperkt en de omtrek van het eiland is een beschermd maritiem park. Stenen aangeduid met de namen van duikplaatsen kunnen worden gezien vanaf de kustwegen en zijn slechts op ‘twee minuten’ afstand zwemmen. Ze onthullen een rif gevuld met onderwater leven. Drive-through duik stations geven duikers de mogelijkheid om hun tanks te hervullen voordat ze weer vertrekken naar andere aantrekkelijke duiklocatie.

Hoe geweldig het duiken ook is, er is nog veel meer te doen op Bonaire. Meldt u aan bij de Mangrove Info en Kayak Center voor een kajaksessie door het ongerepte mangrove systeem – een van de weinige overgeblevene in de wereld. Rijdt richting het noorden langs de westkust om een van de voornaamste flamingo-meren te bekijken genaamd Goto Mere. Breng een dag door in Washington-Slagbaai National Park te midden van meer dan 5261 hectare van flora en fauna. Bekijk rotsformaties zoals Seru Bentana (Sky Window), en spot een aantal vogels en dieren op de Pos Mangel watering kuil. Het park heeft vele stranden, waarvan sommigen zeer klein.

Wanneer u richting het zuiden langs oostkust reist, kunt u een bezoek brengen aan het kleine dorpje Rincon. Bekijk de panorama van Seru Largu, een uitkijkpunt op de heuveltop. Rijdt zuidelijk naar de zoutpannen, een teken dat de zoutindustrie hier nog steeds leeft. Net onder de witte bergen zout, rijzend uit de “paarse meren”, vindt u de Flamingo Refuge. U kunt langs de weg staan (zeer rustig) en deze elegante en verlegen wezens observeren. Parkeer dichtbij Pink Beach, en zie hen bij zonsondergang de hemel verlichten wanneer zij hun vleugels uitslaan voor de nachtelijke reis naar Venezuela.

 

 

 

<<Terug naar bestemmingen Caribbean