Cuba, het eiland van rum, tabak, salsa en sigaren. Het is echter niet voor niets dat het land wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige eilanden van het Caribisch gebied. Ervaar dit zelf en geniet van de kilometerslange parelwitte zandstranden, de azuurblauwe zee en de prachtige onderwaterwereld. Breng ook een bezoek aan het koloniale Havana, het authentieke Trinidad en de voormalige hoofdstad Santiago de Cuba.
Hoofdstad
Havana
Taal
De taal op Cuba is Spaans. U zult echter merken dat het een heel ander Spaans is dan wat in Spanje hoort. Cubanen plakken woorden aan elkaar vast, slikken de ‘s’ meestal in en praten ook nog eens erg snel. Daarnaast gebruikt men ook andere woorden. In de hotels en toeristische centra kunt u grotendeels terecht in het Engels of het Duits. Daarbuiten wordt echter uitsluitend Spaans gesproken.
Geldzaken
Op Cuba bestaan twee geldige betaalmiddelen naast elkaar, namelijk de Cubaanse Convertible Peso (CUC) en de Cubaanse Peso (CUP). Voor toeristen is de Convertible Peso het aangewezen betaalmiddel, omdat alle toeristische diensten slechts met dit geld betaald kunnen worden. De Convertible Peso kunt u verkrijgen bij banken of de hotelreceptie tegen inwisseling van Euro’s. Wij raden u aan om naast Euro’s in contanten, een creditcard mee te nemen. Creditcards van Visa en Mastercard worden in hotels, restaurants en toeristenwinkels geaccepteerd. Met uw creditcard kunt u bij de BFI bank of de Etecsa wisselkantoren ook contant geld opnemen.
Niet geaccepteerd worden: Amerikaanse creditcards (Diners Club, American Express) en bank-/pinpassen. Amerikaanse dollars worden niet meer geaccepteerd als betaalmiddel, maar kunnen nog wel worden gewisseld, echter de koers hiervoor is erg ongunstig.
Tijdsverschil
Zowel tijdens onze wintertijd als de zomertijd is het 6 uur vroeger in Cuba.
Klimaat / beste reistijd
Cuba heeft een subtropisch klimaat met een luchtvochtigheid van 75-85%. Grote temperatuurverschillen komen er niet voor, de gemiddelde temperatuur schommelt tussen de 26 en 30 °C. In de berggebieden is het iets koeler.
De regenperiode loopt van juni tot en november. De buien zijn vaak kort en hevig en de zon komt doorgaans snel weer tevoorschijn. De droge tijd is van november tot en met eind april. In de zomermaanden valt er prima te reizen in Cuba; de regen valt om de paar dagen en dan nog vaak laat in de middag, avond en nacht. In september en oktober kunnen orkanen passeren, maar ze trekken over het algemeen snel over.
Bereikbaarheid
Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Cuba met KLM en Arkefly.
Ligging en landschap
Met een oppervlakte van 110.860 km2 en een lengte van 1.250 km is Cuba het grootste eiland van het Caribisch gebied. Cuba bevindt zich op slechts 145 km ten zuiden van Florida, tussen de Bahama´s, Hispaniola en Jamaica. Cuba heeft een zeer afwisselend, groen landschap. Een kwart van het eiland wordt door bergen in beslag genomen, zoals de Sierra de los Organos, Sierra del Escambray en Sierra Maestra. Verder bestaat Cuba uit vruchtbare laagvlaktes met suikerriet- en citrusplantages. Cuba beschikt over een 5.700 km lange kuststrook met meer dan 200 baaien en ongeveer 300 stranden.
Flora en fauna
Met bijna 8.000 plantensoorten en talloze diersoorten is Cuba uitstekend geschikt voor natuurliefhebbers. Met name in het vrijwel ongerepte achterland is de natuur prachtig. Het is uiterst geschikt voor lange wandelingen, fietstochten en excursies. De vele suikerriet-, koffie- en rijstplantages bepalen met de mangroven en tabaksplantages het landschap. Er leven twee soorten krokodillen (bij de wet beschermd) en vele schildpadden, leguanen en andere reptielen. Ook in de oceaan rondom Cuba komt een grote variëteit aan schaaldieren en vissoorten voor. De wateren voor Varadero zijn populair onder de duikers. Een duikervaring in de vrijwel ongerepte Varkensbaai aan de zuidkust is onvergetelijk. De vele koralen zijn hier zeer kleurrijk.
Bevolking
De eerste bewoners van Cuba waren de afstammelingen van de Araucan Tribes, afkomstig uit Venezuela. Op 27 oktober 1492 zette Columbus voet aan wal op Cuba. De Spaanse overheersing duurde ruim 4 eeuwen. Er wonen meer dan 12 miljoen mensen op Cuba waarvan circa een kwart in de hoofdstad Havana woont. De op Cuba mestizos genoemde mulatten, negers, blanken en Chinezen vormen de belangrijkste bevolkingsgroepen. Karakteristiek voor de Cubanen is hun gastvrijheid, vriendelijkheid en trots, iedere Cubaan zal u met alle warmte bij hem thuis ontvangen voor een kopje eigengebrande koffie of een glaasje rum.
Cultuur
Cuba werd in 1492 door Columbus ontdekt. Tien jaar later kwamen de eerste uit West-Afrika afkomstige slaven naar het eiland. Samen met de Spanjaarden legden zij de basis voor de Cubaanse cultuur. In de eerste helft van de 20e eeuw hadden pro-Amerikaanse presidenten de macht. Cuba was in die tijd een gokparadijs waar de maffia hoogtij vierde. De stad Havana herinnert nog sterk aan de rijkdom uit deze tijd. Lopend door deze prachtige stad met de vele klassieke auto’s, sigarenrokende mannen én vrouwen, koloniale gebouwen en prachtige pleinen waant u zich in de jaren ’50. In 1959 vond de Cubaanse Revolutie plaats, waarna Fidel Castro van Cuba een communistische staat maakte, thans één van de laatste communistische bolwerken ter wereld. Cubanen hebben een grote liefde voor muziek; van de oorspronkelijke liedjes vertolkt door de Buena Vista Social Club & Ibrahim Ferrer tot de romantische boleros, de son, de contradanza en de meer opzwepende ritmes van de salsa, mambo en cha-cha-cha. Wist u dat al deze dansen zijn ontstaan op Cuba? Ook wordt er op Cuba veel aandacht besteed aan cultuur en sport; het Ballet Nacional de Cuba is wereldberoemd en op sportgebied worden op de Olympische Spelen veel medailles binnen gehaald. De nationale sport is honkbal. Onderwijs, gezondheidszorg en hygiëne staan op een hoog niveau. Voor toeristen zijn er speciale medische faciliteiten en epidemische ziekten komen niet voor.
Religie
Sinds 1992 garandeert de grondwet volledige godsdienstvrijheid. Gezien de Spaanse invloeden uit het verleden is het niet verwonderlijk dat de Katholieke kerk de meeste aanhangers heeft.
Toeristische trekpleisters
Vooral de architectuur van de steden uit de koloniale periode springt in het oog. Het oude stadsdeel van Havana, eens het middelpunt van de Latijns Amerikaanse wereld, het nog authentieke Trinidad met zijn Plaza Mayor en schilderachtige straatjes en de fraaie havenstad Cienfuegos zijn hiervan de beste voorbeelden. Maar ook de bouwwerken uit de tijd na de revolutie geven Cuba zijn unieke sfeer. De uit de vijftiger jaren daterende auto’s dragen bij aan de nostalgie van het eiland. Cubanen hebben een grote liefde voor muziek. De Casa de la Música in Havana en de Casa de la Trova in Santiago de Cuba zijn een must voor de muziekliefhebber! Ook wordt er op Cuba veel aandacht besteed aan cultuur en sport; het Ballet Nacional de Cuba onder leiding van Alicia Alonso is wereldberoemd en een bezoek aan een optreden in het Gran Teatro García Lorca is een aanrader! Hou er rekening mee dat van 21 juli t/m 20 augustus en van 20 december t/m 8 januari de tabaksfabrieken gesloten zijn wegens vakantie.
Winkel en toegangstijden
De meeste winkels in de toeristische gebieden zijn 7 dagen per week geopend van 09.00-18.00 uur. De BFI / Internationale bank is geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00-16.00 uur. Kaarten en postzegels zijn overal te koop en kunnen worden gepost bij uw hotel.
Eten en drinken
Typisch voor de Cubaanse keuken is het feit dat in de meeste gerechten bruine bonen, rijst en varkensvlees zijn verwerkt. Een echte Cubaanse maaltijd is arroz congri (rijst met bruine bonen). Andere specialiteiten zijn speenvarken en Cubaanse groentesoep (Ajiaco). De traditionele drank op Cuba is de rum, die de basis voor vele drankjes en cocktails vormt. Voorbeelden hiervan zijn de Cuba Libre (rum met cola en limoensap), de Mojito (rum, mintblaadjes, bronwater en limoensap) en de Daiquiri (rum, marasquin, suiker en frappé-ijs). Buiten de badplaatsen zijn er weinig restaurants. Wel zijn er veel paladares; speciale restaurantjes, met vergunning, bij Cubanen thuis. Hier kunt u doorgaans erg goed en betaalbaar eten. Wel is het aan te raden van tevoren te vragen wat het menu is en duidelijk een prijs af te spreken. Bijzonder van kwaliteit is Paladar ‘La Guarída’ in Havana. Hier is de beroemde Cubaanse film ‘Fresa y Chocolate’ opgenomen. Het is wel verstandig om van tevoren te reserveren.
Fooien
Het gemiddelde salaris van de Cubaan is erg laag (ca. € 13 per maand), terwijl men veel meer nodig heeft om rond te komen. Veel Cubanen proberen dan ook om naast hun vaste betrekking bij te verdienen op vrije dagen en in de avonduren. Het toerisme biedt voor veel werknemers de mogelijkheid om fooien te verdienen, een substantieel onderdeel van het salaris. Voor uw kamermeisje is ca. CUC 1 per kamer per dag en voor kofferdragers ca. CUC 1 per koffer gebruikelijk. Gidsen tijdens een rondreis verwachten ca. CUC 1 à 2 per deelnemer per dag.
Communicatie
Vanuit het hotel naar Nederland bellen is mogelijk, maar erg kostbaar, ca. CUC 5 per minuut. De meeste Europese mobiele telefoons werken in vrijwel geheel Cuba. De geschatte kosten hiervoor bedragen ca. € 3 per minuut. Emailen is mogelijk vanuit de meeste hotels. Gemiddeld kost dit ca. CUC 4 per half uur.
Autohuur
Cuba is een prachtig eiland om per huurauto te verkennen. Het autorijden op Cuba is heel anders dan in Nederland: hoewel er minder verkeer is, is het toch zeer inspannend vanwege de veelzijdigheid van het verkeer. Auto’s, vrachtwagens, paardenkarren, fietsers en loslopend vee maken het vaak niet makkelijk. Op Cuba wordt rechts gereden en de verkeersregels zijn vrijwel gelijk aan die in Nederland. Een geldig Nederlands rijbewijs is voldoende. De verbindingen tussen de grote steden en toeristische attracties zijn goed. De kwaliteit van de overige wegen laat meestal te wensen over. Het kan voorkomen dat de bewegwijzering matig is, maar de lokale bevolking is zeer hulpvaardig en wijst u graag de weg. Houdt u er wel rekening mee dat buiten de toeristencentra vrijwel uitsluitend Spaans wordt gesproken. Het is aan te raden om een goede wegenkaart van Cuba al vanuit Nederland mee te nemen. De meeste wegen en voertuigen zijn niet verlicht, het is daarom raadzaam om niet in het donker te rijden.
Openbaar vervoer en taxi’s
Het busvervoer is beperkt en de bussen zitten vaak overvol. Taxi’s zijn een goed alternatief voor het tijdrovende en oncomfortabele vervoer. De taxi’s hebben allen een meter, maar in sommige gevallen is het verstandig om vooraf een prijs af te spreken (bijv. bij lagere afstanden). De meeste hotels beschikken over een taxistandplaats of de receptie kan een taxi voor u bellen.
Reisdocumenten
Nederlandse staatsburgers hebben een geldig paspoort nodig. Deze moet bij aanvang van de terugreis nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast heeft u een toeristenkaart nodig (ook voor baby’s). Deze kan meestal door de reisorganisatie geregeld worden. Per 1 mei dient u in het bezit te zijn van een reisverzekering die medische kosten dekt in het buitenland.
Door Cuba goedgekeurde Nederlandse alarmcentrales zijn: ANWB, Elvia Assistance, Eurocross (o.a.a Interpolis), OHRA, SAS Alarm Service en SOS International (o.a. Europeesche). U dient dit met de officiële verzekeringspolis aan te tonen. Indien u bij binnenkomst niet hierover beschikt kunt u op de luchthaven van Cuba alsnog een Cubaanse verzekering afsluiten. Staat uw maatschappij hier niet genoemd, maar is deze wel aangesloten bij een van bovenstaande alarmcentrales dan is dit voldoende voor de Cubaanse regering.
Netspanning
Op Cuba gebruikt men 110-120 Volt, maar de meeste hotels hebben ook 220-240 Volt. Vaak treft u deze aansluiting bij de airco. Wel heeft u over het algemeen Amerikaanse stekkers nodig met twee platte polen.
Vaccinaties
Raadpleeg tijdig voor de laatste gegevens uw huisarts of GGD.
Kleding
Zomerkleding, vooral luchtige katoenen kleding. Eventueel een paraplu en voor excursies en rondreizen gemakkelijke schoenen. Topless zonnen is toegestaan bij bijna alle hotels. Naakt zonnen is verboden.
Meer informatie over Cuba?
Klik hier.
Er zijn maar weinig bestemmingen in de Caribbean zo fascinerend als het grootste en dichtstbevolkte eiland Cuba, niet in het minst omdat het een socialistische republiek is sinds de revolutie van 1959 toen Fidel Castro de macht greep. Deze laatste overgebleven vestiging van socialistische staat, 145 kilometer ten zuiden van Key West, Florida, was eens het laatste bolwerk van de Spaanse macht in de regio.
Het rijke artistieke erfgoed van Cuba varieert van pre-Columbiaanse culturen tot de pracht en praal van het Spaanse kolonialisme en de internationaal bekende kunst van vandaag. Het is ook een plek van enorme natuurlijke schoonheid, met drie prachtige bergketens en vruchtbare vlakten waar suikerriet en tabak groeien. En het heeft één van de mooiste stranden ter wereld.
Een kwart van de 11 miljoen mensen op Cuba wonen in en rond Havana, die aanspraak maakt op de mooiste stad in de Caribbean. Oud Havana, met zijn 1,6 vierkante kilometer van koloniale paleizen, mooie pleintjes en charmante geplaveide steegjes was, samen met Mexico City en Lima, een van de drie rijkste Spaanse steden buiten Spanje. Het is nu aangewezen door UNESCO als een stad van werelderfgoed.
Cuba heeft een relaxte, multiculturele bevolking waarvan het grootste enthousiasme is bestemd voor muziek. Het is de thuisbasis van de moderne rumba, officieel van Afrikaanse oorsprong, de mamba, de cha-cha-cha en de salsa. Cubaanse jazz is ook uitstekend. Waar je ook komt op het eiland, de muziek zal met u mee gaan. Reizen kan een avontuur zijn.
Vervoer is goedkoop en gezellig. Cuba is de enige plek op aarde waar liften wordt gereguleerd door de overheid, op de mooist mogelijke manier. Elke gemeente heeft een lift-punt bemand door een ambtenaar in een gele broek die toezicht houdt op de lifters, hij registreert hun bestemmingen en laat ze instappen bij een staats- of particuliere auto die in de juiste richting rijdt. Toeristen worden ontheven van de verplichting om lifters mee te nemen.
U zult een fantastische tijd hebben tijdens uw bezoek aan Cuba. Het is een levendig eiland met vele resorts en stranden, sommigen uitgebreid, en het feit dat zij niet altijd de volledige geperfectioneerd en gepolijste versie van het hedendaagse toerisme vertegenwoordigen past perfect bij veel van de bezoekers.
Highlights van Cuba
Havana
U kunt Cuba niet verlaten zonder een bezoek aan deze fascinerende stad te hebben gebracht. Het is alsof u jaren terug in de tijd gaat: prachtige koloniale gebouwen, Amerikaanse oldtimers en sfeervolle pleinen en steegjes bepalen hier het straatbeeld. Havana is een waar openluchtmuseum waar op elke hoek het glorieuze verleden nog zichtbaar is. Wandelen over de Malecón, genieten van een drankje op een van de prachtige pleinen of salsadansen in een van de vele barretjes.
San Carlos de la Cabaña (El Morro)
Het Fort San Carlos de la Cabaña (El Morro) in Havana werd door de Spanjaarden beschouwd als het grootste en sterkste fort dat door hen in de Nieuwe Wereld is gebouwd. Vanaf dit fort werd in de 18e en 19e eeuw bij zonsondergang met een kanonschot het signaal gegeven dat de stadspoorten dicht gingen. Dit ritueel wordt nu voor de toeristen herhaald om 9 uur ’s avonds.
Viñales Vallei
De Viñales Vallei is een prachtig stukje natuur aan de westkant van Cuba. Maak een wandeling door dit prachtige natuurschoon en ga tientallen jaren terug in de tijd. Een bezoek aan een tabaksplantage, een boottochtje door de grotten of een paardrijtocht door het prachtige landschap? Dit gebied zal u versteld doen staan.
Topes de Collantes
Hoog in de Sierra del Escambray ligt het kuuroort Topes de Collantes. Een ideaal natuurgebied met wandelmogelijkheden, sportfaciliteiten en een schitterend landschap waar mooie watervallen uitnodigen tot een verfrissende duik. De weg naar Topes begint 5 km van Trinidad en gaat 20 km omhoog de bergen in. De vegetatie is er afwisselend en het uitzicht over de kust is er prachtig.
Trinidad
De door Unesco in 1988 tot cultureel werelderfgoed uitgeroepen stad Trinidad is bij uitstek een voorbeeld van de beginperiode van de Spaanse kolonisatie: prachtig bewaarde straten en gebouwen met nauwelijks zichtbare tekenen van de 21e eeuw. Trinidad werd in 1514 gesticht door Diego Velazquez als uitvalsbasis voor ontdekkingen in de nieuwe wereld.
Plaza de la Revolución, Santa Clara
Aan dit plein in de stad waar de belangrijkste overwinners van de revolutie werden geboekt, bevindt zich het indrukwekkende mausoleum van de volksheld Che Guevara én een museum dat zijn leven in foto’s weergeeft. “Hasta la victoria siempre” (op naar de overwinning, altijd) is een van Che Guevara’s meest geciteerde uitspraken en is hier nog bijna altijd letterlijk te horen. Indrukwekkend is de in steen gegraveerde brief die Che in 1965 aan Fidel Castro schreef; het bleek zijn laatste brief.
Cayo Coco
Sinds 1988 is het eiland Cayo Coco via een dam verbonden met het vaste land. De 26 km lange rit voert u langs de diepblauwe zee en prachtige mangrovebossen. Honderden arbeiders hebben drie jaar lang gewerkt om de weg aan te leggen. Dit menselijke kunstwerk is volledig opgenomen in de fascinerende ecologie van het eiland waardoor het lijkt alsof de weg er altijd al heeft gelegen.
Baracoa
Baracoa was de eerste Spaanse nederzetting op Cuba en volgens sommigen in heel Latijns-Amerika. Baracoa werd door de Spaanse kolonisten in 1512 gesticht. Drie jaar lang bleef Baracoa de hoofdstad van Cuba. Naast dit historische gegeven is het vooral de natuurlijke omgeving die inspireert. De Cubanen noemen Baracoa “El Paraiso”; het paradijs.
De Basiliek van El Cobre
Op zo’n 18 km van Santiago de Cuba, ligt deze grote bedevaartplaats. In de basiliek wordt het originele beeld van de Zwarte Maagd bewaard. Een bijzondere plek is de kapel bij de achteringang, waar veel beroemde Cubanen hun dankgeschenk hebben achtergelaten. Ernest Hemingway heeft zijn gouden medaille voor de Nobelprijs in 1954 geschonken aan deze maagd.
Santiago de Cuba
De stad Santiago de Cuba wordt ook wel ‘de wieg van de revolutie’ genoemd en is Cuba’s belangrijkste stad na Havana. Ook wordt Santiago de Cuba wel de muzikale hoofdstad van Cuba genoemd, waar veel Cubaanse muziekstijlen als de Rumba en de Salsa hun oorsprong hebben. Wist u dat de leden van de wereldberoemde Buena Vista Social Club oorspronkelijk uit Santiago de Cuba komen?
Top 5 stranden:
1: Strand van Varadero: is met zijn lengte van 20 km het langste en breedste strand van Cuba. Varadero staat voor een optimaal strandgenot: een schitterend wit strand, schoon en helder water en schaduwrijke plekjes onder de palmbomen.
2: Playa Guardalavaca: is minder breed dan Varadero, maar zeker niet minder mooi. Het is gelegen tussen de rotsen en vele bomen zoals de typische Uvera (strandwijnrank) en amandelboom die voor de nodige schaduw zorgen.
3: Playa Santa Lucia: een 20 km lang, fijn wit zandstrand, is de voornaamste troef van de provincie Camagüey. Vanwege het rif dat 150 meter voor de kust ligt, is het water rustig en ideaal voor watersporten. Ook staat Playa Santa Lucia bekend om de uistekende uitwijkmogelijkheden.
4: De paradijselijke stranden van Cayo Coco en Cayo Guillermo: en dan in het bijzonder Playa Pilar dat helemaal aan het einde van Cayo Guillermo ligt: een poederfijn, wit zandstrand met kristalhelder water.
5: Playa Ancon: een klein schiereiland 12 km ten zuiden van Trinidad, gezegend met mooie hagelwitte zandstranden.
Top 5 cultuur:
1: Havana, de hoofdstad van Cuba: is een van de meest veelzijdige en fascinerende steden ter wereld. Het is een waar openluchtmuseum waar op elke hoek het glorieuze verleden nog zichtbaar is. In 1982 werd de stad door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen. Door de financiële hulp die hieruit voortkwam werd een groot gedeelte van de gebouwen in Oud Havana gerestaureerd.
2: De stad Trinidad: is bij uitstek een voorbeeld van een stad uit de beginperiode van de Spaanse kolonisatie: prachtig bewaarde straten en gebouwen met nauwelijks zichtbare tekenen van de 20e eeuw.
3: Cienfuegos, de derde havenstad van Cuba: is een stad met een korte maar rijke historie en een fascinerende architectuur. In 2005 is het historische centrum van Cienfuegos door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.
4: Het fort van San Pedro de La Roca: beter bekend als El Morro is een indrukwekkend bouwwerk bij de ingang van de baai van Santiago de Cuba. Alleen al vanwege het prachtige uitzicht is het fort een bezoek waard.
5: De Viñales Vallei: wordt door sommingen genoemd als het mooiste stukje Cuba. Een ding is zeker: de Viñales Vallei is met zijn vlakke diepgroene tabaksvelden onderbroken door de eigenaardige mogotes en omringd door een vol begroeid bergland een uniek gebied.
(bron: Holland International)
<<Terug naar bestemmingen Caribbean