Curacao

Curacao

price from $

Op kleurrijk Curacao zijn vele vaderlandse trekjes terug te vinden. Dit uit zich in de architectuur van de in vrolijke pasteltinten gekleurde handelsgebouwen in Willemstad en in de vele okergele landhuizen die het eiland rijk is. Curacao is het grootste eiland van de Benedenwindse Eilanden en beschikt over een afwisselend landschap, gedomineerd door cactussen, struiken en de welbekende divi-divi-bomen. De toerist vindt hier mooie baaien met witte zandstranden, waar naar hartelust kan worden gezwommen, gesurft of gedoken. Het fantastische klimaat en de vriendelijke bevolking completeren het geheel. Het eiland Curacao heet u daarom van harte welkom: Bon Bini!

Hoofdstad
Willemstad

Taal en godsdienst
Vandaag de dag worden op Curacao vier talen gesproken. Nederlands is de officiële taal en wordt gebruikt in de regering en bij wettelijke zaken. Papiaments is echter de dagelijkse taal en wordt overal geaccepteerd. Ook wordt er Engels en Spaans gesproken. Papiaments is een inheemse creooltaal en vindt zijn oorsprong in het 15e eeuwse West-Afrika. De Portugese kolonisatie bemoedigde de evolutie van een nieuwe taal. Deze bestond uit een mengelmoes van verschillende Afrikaanse talen en Portugees. Door de slavenhandel groeide het gebruik van Papiaments en verspreidde de taal zich onder de bevolking. Bezoekers van Curacao leren vaak een paar Papiamentse woorden. Pasgeleden is er een nieuw woordenboek verschenen. Deze kan hulp bieden aan iedereen die geïnteresseerd is in de Papiamentse taal. De belangrijkste godsdienst op Curacao is het katholicisme (ca. driekwart van de inwoners).

Munteenheid
Antiliaanse Gulden

Tijdsverschil
Tijdens onze wintertijd is het 5 uur vroeger in Curacao en tijdens onze zomertijd is 6 uur vroeger dan in Nederland.

Beste reistijd
Door de gunstige ligging van Curacao in de tropen is het weer op Curacao altijd zonnig en warm. Een ander pluspunt van Curacao is de ligging buiten het orkaangebied. De gemiddelde temperatuur is rond 27°C. De vrijwel constante passaatwind uit het oosten zorgt voor een aangename verkoeling.
De beste reistijd naar Curacao is het hele jaar door. In de maanden oktober, november, december en januari valt gemiddeld meer neerslag dan de overige maanden van het jaar. Dit zorgt voor heerlijke verkoeling. Het komt nooit of zelden voor dat het dagen achter elkaar regent.

Bereikbaarheid
Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Curacao met KLM en Arkefly.

Eten en drinken
Antillianen zijn echte lekkerbekken. Uit de verschillende invloeden hebben ze de lekkerste dingen overgenomen. De hoofdmaaltijd vindt doorgaans ‘s middags plaats en bestaat uit een uitgebreide warme maaltijd. Vaak een stevige soep met daarin vlees, vis of vruchten. Ook ‘funchi’, een brij van maisgriesmeel, water, zout en boter behoort vaak tot de hoofdmaaltijd. Het ontbijt is eenvoudig en ’s avonds wordt er warm of gewoon brood gegeten. Dit zou dan ‘pan bàti’ kunnen zijn, een soort pannenkoek die op een gietijzeren plaat met olie wordt gebakken.

Ligging en landschap
Curacao ligt op ca. 55 km van Venezuela, op heldere dagen is het vasteland zelfs vanaf het eiland te zien. Met ca. 63 km lengte en ca. 11 km breedte is Curacao het grootste eiland van de Benedenwindse Eilanden. Voor de kust van Curacao ligt het eilandje Klein Curacao. De noordkust is erg ruw en rotsachtig, terwijl het verder naar het westen en in het midden vrij heuvelachtig is. Hier bevindt zich het hoogste punt van het eiland, de 372 meter hoge St. Christoffelberg met het gelijknamige Nationale Park. De zuidkust ken vele baaien met kristalhelder water.

Flora en fauna
Door het droge klimaat en de weinige neerslag is er weinig groen te vinden op Curacao. De vegetatie bestaat voornamelijk uit cactussen, struiken en door de wind gevormde divi-divi-bomen, ook wel waaibomen genoemd. Palmbomen komen voornamelijk voor langs het strand en bij de hotels en behoren niet tot de oorspronkelijke begroeiing. Daarnaast komen op het eiland mangroves voor, bomen die met hun wortels in het water staan. De zee kent een kleurrijk onderwaterleven met vele verschillende soorten vissen, zeesterren, zeepaardjes en schildpadden. Op het land leven in tegenstelling tot de zee, maar weinig dieren. Uniek voor het eiland is het Curacaose hertje, ook wel witstaartje genoemd, een beschermde diersoort. Naast het witstaarthertje leven er flamingo’s, leguanen en de gekleurde vogel de Trupial op het eiland.

Stranden en sporten
Aan de west- en zuidkust van Curacao liggen beschutte baaien met mooie kleine zandstranden. Voorbeelden hiervan zijn de stranden richting Westpunt, Blauw Baai en de bij Nederlanders zeer populaire Jan Thiel Baai. Dichter bij Willemstad liggen Mambo Beach en Piscadera Beach. De meeste stranden beschikken over een beachclub met watersportfaciliteiten. Hier is het onder andere mogelijk om te windsurfen, zeilen en waterskiën. Voor liefhebbers van snorkelen en duiken is Curacao een prima vakantiebestemming. Aan de oostkant van het eiland ligt het Curacao Underwater Park, alwaar een route is gemarkeerd langs de mooiste plekjes onder water. Bij duikers zijn de scheeps- en vliegtuigwrakken die voor de kust liggen zeer populair. Ook is het mogelijk om te tennissen, paardrijden en golven.

Kleding
Het is aan te raden om vooral zomerse katoenen kleding mee te nemen en een hoofddeksel om u tegen de invloeden van de zon te beschermen.

Cultureel
Opvallend op Curacao zijn de vele okergele landhuizen met hun unieke architectuur. Na de verovering in 1634 door de Nederlanders werd begonnen met het aanleggen van plantages om in de voedselvoorziening te voorzien. Na verloop van tijd kwamen er steeds meer en grotere plantages. De landhuizen zijn grote herenhuizen die het hoofdgebouw vormden van omvangrijke plantages. Vele huizen liggen verhoogd en hebben daardoor een goed uitzicht over de landerijen. Nu zijn er nog zo’n 70 grote landhuizen, waarvan er 30 in redelijk goede staat verkeren. De hoofdstad Willemstad wordt gekenmerkt door de in pasteltinten geverfde voormalige handelsgebouwen.

Communicatie
U kunt u Nederlandse mobiele telefoon gebruiken op Curacao waar u nagenoeg over het hele eiland bereik heeft. Daarnaast beschikken bijna alle hotelkamers over een telefoon en zijn er in veel hotels openbare telefoons beschikbaar. Computers met internet vindt u in de meeste hotels, waar u vaak tegen een vergoeding gebruik van kunt maken.Hetzelfde geldt voor draadloze internetverbindingen zodat u internet op uw eigen laptop of mobiele telefoon kunt gebruiken.

Autohuur en verkeer
Curacao leent zich uitstekend voor verkenning per huurauto. De wegen op Curacao zijn over het algemeen prima. Kleine binnenwegen zijn kwalitatief niet altijd volgens onze Nederlandse standaard. De verkeersregels zijn bijna gelijk aan de Nederlandse regels op gelijkwaardige T-splitsingen na, hier heeft doorgaand verkeer altijd voorrang. Binnen de bebouwde kom is 40 km/u de maximale snelheid, buiten de bebouwde kom 80 km/u. Let op: de verkeerspolitie in Willemstad legt ook wielklemmen! Na regen kunnen de wegen erg glad zijn, pas uw snelheid dus aan. Het kan vooral in de spitsuren erg druk in het verkeer zijn, waardoor u soms lang in de ‘file’ staat. Uw Nederlands rijbewijs is hier gewoon geldig.

Openbaar vervoer en taxi’s
Curacao biedt openbaar vervoer, maar hier wordt vooral door de lokale bevolking gebruik van gemaakt. Het openbaar vervoer is beperkt en bussen rijden niet zeer frequent. Vanaf het vliegveld en diverse andere plaatsen zijn taxi’s beschikbaar. Taxi’s zijn niet in overvloed op het eiland, maar via de receptie van het hotel kunt u een taxi reserveren. Indien u zich veel wil verplaatsen op het eiland, is het raadzaam een auto te huren.

Toeristische trekpleisters
De hoofdstad Willemstad met haar natuurlijke haven, het Schottegat, biedt haar bezoekers een bonte mengeling van bouwstijlen. Vers fruit en vis koopt uop de ‘drijvende markt’ aan de Ruijterkade en in de smalle straten van Otrobanda proeft u duidelijk de Spaans/Zuid-Amerikaanse sfeer. ’s Avonds is het bijzonder gezellig in talrijke restaurantjes en barretjes in de stadsdelen Punda en Otrobanda. Verder kent het eiland musea, grotten, forten en vele landhuizen als attracties. Natuurliefhebbers kunnen terecht in het Christoffel Park in het noordwesten.

Winkel en toegangstijden
De meeste winkels op Curacao zijn geopend van 08.00 tot 18.00 uur. Tijdens de lunch van 12.00-14.00 uur zijn ze doorgaans gesloten. Er zijn ook een aantal supermarkten welke langer geopend zijn. Banken zijn doorgaans geopend van 08.00 tot 15.00 uur. Elke ochtend is er een drijvende markt in Willemstad.

Uitgaansleven
De uitgaansgelegenheden concentreren zich rondom Willemstad met name in Salinja. In de wijken Punda en Otrobanda zijn vele restaurants, bars en nachtclubs te vinden. Daarnaast is er ’s avonds veel vertier in de beachclubs. Populaire beachclubs zijn Mambo Beach. Hook’s Hut aan de Piscadera Baai en Zanzibar aan de Jan Thiel Baai. Sommige hotels hebben een avondentertainmentprogramma met regelmatig live muziek en/of een casino.

Fooien
Fooien zijn op vele toeristische bestemmingen een (flinke) aanvulling op het salaris, zo ook op Curacao. Serverend personeel in hotels, taxichauffeurs, bell boyes en kamermeisjes verwachten vaak een fooi. In sommige horecagelegenheden kan het voorkomen dat er servicekosten worden opgeteld bij de rekening welke vaak zo’n 10% bedragen.

Gezondheid en vaccinaties
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor reizen naar Curacao. Raadpleeg ook uw huisarts of GGD.
Houd er rekening mee dat u zich op een tropische bestemming bevindt, smeer u goed in met zonnebrand en neem eventueel aftersun mee. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om het vochtverlies door zweten te compenseren. Pas op met overmatig alcoholgebruik om uitdroging te voorkomen.

Water en electriciteit
Net als in Nederland kunt u gewoon water uit de kraan drinken op Curacao. Op Curacao is de spanning op het stroomnet 110 Volt en de polen van de stekkers dienen plat te zijn, dezelfde als men in de Verenigde Staten gebruikt. Het wordt aangeraden om een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen komen op Curacao af en toe voor.

Reisdocumenten
Om te reizen naar Curacao heeft u als Nederlands staatsburger naast een geldig paspoort ook een geldig retourticket nodig. Een visum is niet noodzakelijk bij een verblijf korter dan 30 dagen.

Staats- en rechtssysteem
Curacao is een voormalige Nederlandse kolonie en heeft in oktober 2010 de Status Aparte ontvangen, wat wil zeggen dat Curacao zelfstandig functioneert binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het democratische systeem op Curacao is gebaseerd op dat van Nederland. Ook de gezondheidszorg, het onderwijs en het rechts-, staats- en juridisch systeem zijn grotendeels zoals dat in Nederland.

Meer informatie over Curacao?
Klik hier.

Curaçao is een ideaal vakantiegebied in de Caribbean en biedt meer dan alleen zon, zee en strand. Mis het Maritiem Museum, het Sea Aquarium en de Curaçao Postal Museum niet, waar onder andere de heldere Antilliaanse postzegels te bezichtigen zijn. Bezoek de Mikvé Israel-Emanuel synagoge, de oudste voortdurend operationele synagoge van de Cariben, met een mooie tentoonstelling over de Joodse geschiedenis van het eiland. Het wintertijd Curaçao Carnaval biedt optochten met praalwagens, Jump Ups (buiten), Jump Ins (binnen) en uitzinnige kostuums. Duikfanaten kunnen deelnemen aan een van de weeklange workshops van het voorjaars Curaçao Dive Festival, zoals digitale onderwaterfotografie.

Het charmante Nederlandse eiland Curaçao biedt een beetje een Hollands gevoel, een snufje van internationale flair en een grote schep van Caribische kruiden. In de hoofdstad Willemstad doen gebouwen met puntgevels denken aan een Nederlands uiterlijk, maar ze komen in kleurrijke West-Indische kleuren. Kunstliefhebbers kunnen hedendaags werk bij Galerie 86 en Kas di Alma Blou bewonderen, terwijl fijnproevers de internationale keuken van Astrolab Observatory Restaurant, de Indonesische heerlijkheden van Rystaffel of de fijne Franse keuken van The Wine Cellar kunnen proeven.Bezoekers gaan ook richting de Oude Markt, waar Curaçaose dames u giambo (okra soep), gebakken komkommer, galiña stoba (gestoofde kip), en concoctions van geiten, conch en vis voorschotelen.

De westelijke oevers bieden een reeks van prachtige stranden, elk met een aparte baai: populair zijn Daaibooi, klein Playa Lagun en Knip, die uitmeert op een grote baai van helder water.
In het westen is tevens Christoffel Park te vinden. Rijd, wandel, of paardrijd door kadushi cactus, tamarind, divi divi-bomen en lignum vitae bomen, de krullende weg omhoog naar de geweldige uitkijkpunten van Mount Christoffel.

Curaçao biedt ook een jazzfestival, een gospelfestival, een eetfestival en een kite competitie. Het lokaal beroemde Jazz Night in Blues Restaurant op een pier met uitzicht over de zee mag zeker niet gemist worden. Classy, vrolijk en warm, is de perfecte samenvatting wat Curaçao zo aantrekkelijk maakt.

 

 

<<Terug naar bestemmingen Caribbean