Een omgeving met de mystiek van het ongerepte Afrika, de westerse luxe in de aangename en goedgeprijsde hotels, de altijd swingende en uiterst vriendelijke bevolking, maar natuurlijk ook de heerlijke tropische stranden? Welkom in Gambia, waar dit alles binnen handbereik is! Het kleinste land van Afrika, maar groots voor de toeristen. Met de hoofdstad Banjul als kloppend hart, een uniek Afrikaans beeld van het stadsleven en het binnenland waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Maar er is meer in Gambia dan zon, zee en strand. Van avontuurlijke jeep- en trucksafari’s door een van de nationale parken tot een fietstocht, waarbij u zelfstandig het land verkent. Laat u zich alvast meeslepen naar uw eerstvolgende altijd glimlachende vakantiebestemming Gambia!
Hoofdstad
Banjul
Taal
In Gambia kun je met Engels behoorlijk uit de voeten, naast het Wollof en Mandinka is het namelijk de spreektaal tussen de verschillende stammen. Het is tevens de officiële taal van het land. In Senegal zijn de spreektalen het Wollof en Frans, dat hier de officiële taal is.
Munteenheid
De lokale munteenheid is de Dalasi. Het wordt aangeraden om reisgeld mee te nemen in de vorm van travellercheques, Euro’s of Engelse ponden. Behalve bij de banken kunt u ook bij de meeste hotels geld wisselen. Geld pinnen met uw pinpas is niet mogelijk. Sommige betere restaurants accepteren Visacard, maar in dat geval is het gebruik van uw pincode vaak noodzakelijk. Met uw Visa creditcard kunt u, met gebruik van uw pincode, geld opnemen bij de geldautomaat van de Standard Charter Bank.
Tijdsverschil
Tijdens onze wintertijd is het 1 uur vroeger in Gambia en tijdens onze zomertijd 2 uur dan in Nederland.
Beste reistijd / klimaat
Gambia is het hele jaar door goed te bezoeken. De maanden november tot maart zijn het aangenaamst. Het is er dan zonnig, niet te heet en er is een aangename luchtvochtigheid.
Gambia heeft een subropisch klimaat met een droog en nat seizoen. Het droge seizoen duurt van ongeveer half oktober tot ongeveer half juni. Maart t/m mei zijn de zonnigste maanden, met gemiddeld 10 uur zon per dag. De natte periode duurt van ongeveer half juni tot half oktober. Juli, augustus en september zijn de natste maanden in Gambia. De helft van alle regen valt in augustus. Het regent in de natte periode lang niet altijd en de buien vallen meestal ’s nachts en ’s morgens. De hoogste luchtvochtigheid, tot wel 95% wordt in augustus gemeten. De watertemperatuur van de Atlantische Oceaan varieert van 21 tot 27°C.
Communicatie
Internationaal toegangsnummer van Gambia is 00 220. Er is een over het algemeen goed werkend telefoonnet in Gambia. Telefoneren kan men met een telefoonkaart in de telefooncellen. Deze kaarten zijn te verkrijgen bij de kantoortjes van Gamtel. Dit is de telefoonmaatschappij. Bellen vanuit de hotels is ook mogelijk, maar aanzienlijk duurder. In Gambia wordt ook gebruik maakt van de mobiele telefoon, men beschikt over een goed netwerk, het Africell. Informeer voor uw eigen toestel, bij uw provider, of deze ook in Gambia bruikbaar is, dit is namelijk niet altijd het geval.
Fotografie, film en video
Het is bijna overal toegestaan te fotograferen, maar informeer bij officiële (militaire) gebouwen wel even ter plaatse. Het is af te raden bij religieuze plechtigheden, biddende of rouwende mensen te fotograferen. Vaak is het aan te raden om vooral volwassenen eerst even vriendelijk te vragen of u ze mag fotograferen. Kinderen staan al voor uw lens als ze denken dat u een foto gaat maken of gaat filmen. Het fotomateriaal in Gambia is over het algemeen erg duur.
Gezondheid en vaccinaties
Aangeraden wordt een vaccinatie tegen Hepatitis A, DTP en gele koorts. Ook is het raadzaam om malaria tabletten te nemen. Informatie vindt u op www.gezondopreis.nl.
(U wordt geadviseerd voor een persoonlijk vaccinatie- en anti-malaria advies contact op te nemen met uw huisarts of de GGD. Het reisbureau kan derhalve niet instaan voor de juistheid van deze adviezen en daarom niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuiste of onvolledige informatie.)
Kleding
Het best kunt u luchtige kleding, bij voorkeur katoen, dragen en een hoed of pet. Verder is het raadzaam om, vooral in de binnenlanden, i.v.m. muggen, kleding met lange mouwen, lange broek en sokken mee te nemen en vanzelfsprekend een antimuggen stift met DEET. In de winterperiode kan het ’s avonds afkoelen, dus een trui meenemen is een goed idee. Het is erg goedkoop om ter plaatse kleding op maat te laten maken.
Netspanning
De netspanning bedraagt 220 volt. Buiten de hotels vindt u meestal afwijkende (voornamelijk Engelse) stopcontacten. Het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Als u een tocht gaat maken door het (binnen)land, dan moet u er rekening mee houden dat electriciteit kan ontbreken.
Openbaar vervoer
Het is niet aan te raden om in Gambia zelf een auto te huren en/of te besturen! In Gambia is vrijwel geen bewegwijzering, gelden totaal andere verkeersregels en bij een ongeval wordt u al snel als de schuldige gezien. Met de bus is evenmin aan te bevelen. Er rijden op onregelmatige tijden goedkope, maar vaak overvolle bussen. Het best kunt u een taxi nemen of een auto of minibus met chauffeur huren, dit kan bij de meeste hotels. Er bestaan 2 soorten taxi’s. De toeristentaxi is groen (met geel) en moet een gele nummerplaat hebben. Ze bezitten soms meters, maar deze werken meestal niet. Het moeilijke voor de toerist is voor de rit een goede prijs af te spreken. In eerste instantie zal vaak een prijs gevraagd worden die 2 of 3 maal te hoog is. Daarnaast is er ook de bushtaxi. Op de opstapplaatsen wordt meestal gewacht tot de bushtaxi (bijna) vol zit. Ze rijden volgens vaste routes en onderweg kan men ook een teken geven dat men wil opstappen. Voor grote bagagestukken dient wel bijbetaald te worden. De belangrijkste ferryverbindingen zijn Banjul-Barra, Soma-Farafenni en bij Georgetown.
Reisdocumenten
U dient voor een vakantie in Gambia in het bezit te zijn van een paspoort dat nog tenminste een half jaar geldig is bij vertrek uit Gambia. Reizigers die de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezitten, hebben voor hun bezoek aan Gambia geen visum nodig.
Ligging en landschap
Gambia ligt in West-Afrika. Met een oppervlakte van 11.300 km2 is het land ongeveer 1/5 van Nederland en België samen. In feite is het een lange strook land, doorsneden door de gelijknamige rivier. Het land is nauwelijks breder dan 35 kilometer, met uitzondering van de kuststrook, die ongeveer 70 kilometer haalt. Vanaf het uiterste westen tot aan de oostelijke grens met Senegal is de afstand, hemelsbreed gemeten, ca. 320 kilometer. Het wordt aan de drie zijden ingesloten door Senegal. Het landschap is licht glooiend. Er komen wat heuvels voor, maar die zijn nauwelijks als zodanig herkenbaar.
Historie
In de 14e eeuw kwamen de Europeanen al naar West-Afrika om te zoeken naar goud. Door de eeuwen heen werd Gambia bezet door de Fransen, de Engelsen en zelfs deels door de Nederlanders. Aangevoerd door de Portugezen werd in de 16e eeuw de slavenhandel de drijfveer voor de Europeanen. In 1965 kwam er een einde aan de Engelse bezetting en werd Gambia onafhankelijk.
Flora en fauna
Gambia ligt in de subtropen. Dat betekent dat er letterlijk van alles groeit en bloeit. De bomen zullen het meest opvallen, maar ook kokospalmen zijn volop aanwezig. De grillig gevormde stam van de mahonieboom zult u snel herkennen en de (minder voorkomende) kaarsrechte stam en de grote bladeren van de teakboom zullen u evenmin niet ontgaan. Verder zult u de cashewnootboom in het gehele land aantreffen. Toch zijn zij niet zo verweven met Gambia als de boom die, bij ieder hem ziet, wel tot de verbeelding móet spreken: de baobab- of apenbroodboom. Het land is een paradijs voor de vogelliefhebber. Regelmatig worden er nieuwe soorten ontdekt. Tot heden telde men meer dan 530 verschillende soorten vogels. Naast de Nationale Parken treft u ook langs het strand, in de mangrovemoerassen en aan de grens met de woestijn, prachtige en vaak totaal onbekende vogels. Naast de vogels treft men apen, slangen, antilopensoorten, wilde zwijnen en reuzenhagedissen. In de wateren van Gambia leven diverse schildpadden, talrijke hagedissoorten, dolfijnen, waterslangen, nijlpaarden, krokodillen en de meest exotische vissoorten waarvan enkele zeer zeldzaam.
Bevolking
Gambia telt naar schatting ruim 1,6 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 146 inwoners per km2. Gambia is daarmee één van de dichtst bevolkte landen van Afrika. Het grootste deel van de bevolking woont langs de kuststreek en met name in de grote steden ten zuiden van de Gambiamonding. Hoewel Banjul de hoofdstad is, telt ze slechts 50.000 inwoners. De grootste stad, Serrekunda, telt naar schatting 200.000 inwoners.
In Gambia zijn verschillende etnische stammen vertegenwoordigd. De Mandinka stam vormt de grootste groep (44% van de bevolking). Verder is er nog de Fula stam (18%), Wolof (12%), Aku (1%) en Manjago (1%). Ook wonen er een 1000 à 1200 Libanezen in Gambia, die vooral een deel van de handelszaken in handen hebben.
Religie en cultuur
Gambia is een islamitisch land. Ongeveer 90% behoort tot de islam. De overige 10% behoort tot een andere kerk, met name tot de anglicaanse en rooms-katholieke. Een groot deel van de bevolking is streng religieus, maar brengt dit niet zo zeer tot uiting. Vanuit het koloniale verleden heeft men in Gambia de zondat als rustdag aangenomen. De heilige dag voor de islamitische Gambianen blijft echter de vrijdag. Gambia kent voornamelijk Islamitische feestdagen.
Eten en drinken
Gambia is een vruchtbaar land dat rijk is aan pinda’s, bananen, mango’s, meloenen en citrusvruchten. De traditionele Gambiaanse gerechten worden meestal bereid met de belangrijkste producten van het land zoals pinda’s, rijst, couscous en kip. Verder kunt u genieten van een eindeloos aanbod van verse vis. De vis wordt opgediend met een geurige rijst en groenten, maar ook friet is volop verkrijgbaar. Op het menu staan verder grote gamba’s en smakelijke kreeften. Probeer echter ook eens een lokaal geerecht als domodah, een lekker rijstgerecht met een smakelijke saus, bereid op basis van de Gambiaanse pinda. Veel drinken is noodzaak. Let er altijd op dat een fles water aan tafel geopend wordt! Het in Gambia gebrouwen bier, Julbrew, kan een vergelijking met de bekende merken goed doorstaan. De keuze uit frisdranken, zowel uit het pak, in flessen of in blik is zeer groot.
Fooien
Fooien zijn over het algemeen inbegrepen. In hotels, bars, e.d. is 10% fooi gebruikelijk. Kamerbedienden verwachten eveneens een fooi, maar het is slimmer om ze regelmatig wat klein geld te geven dan te wachten tot uw vertrek. Bij taxi’s bespreekt u vooraf de prijs, bent u tevreden over de begeleiding door de taxichauffeur dan maakt u dit kenbaar door iets extra’s te geven.
Winkel-/bankopeningstijden
De openingstijden van winkels e.d. zij niet overal gelijk. Vele minimarkten zijn vrijwel dag en nacht geopend. De winkels zijn geopend van maandag t/m vrijdag (08.30-12.30 / 15.00-18.30 uur) en zaterdag (08.30-13.30 uur). De banken zijn geopend van maandag t/m zaterdagm (08.00-12.30 / 16.00-18.00 uur). Wisselkantoren van maandag t/m vrijdag (09.00-16.00 uur). Bij alle genoemde tijden vormen afwijkingen geen uitzondering!
Meer informatie over Gambia?
Klik hier.
Highlights van Gambia
Kachikally
In het centrum van Bakau ligt deze heilige poel. Deze poel is overgroeit door groene waterplanten en de gelukkige bewoners ervan zijn krokodillen. Zoals gezegd wordt deze plek met haar bewoners beschouwd als een heilige plaats. De plek werd ontdekt door Chomping Bojang, een Gambiaanse palmwijn tapper. Er worden op deze plek offers gebracht en men gaat naar deze plek om te bidden. De krokodillen lopen er vrij rond en u kunt een van de krokodillen aaien.
Serrekunda
De grootste stad van Gambia is Serrekunda. In deze stad wonen naar schatting ongeveer 200.000 mensen. Serrekunda is de handelsstad van het land. Ook hier is, net als in Banjul, een grote markt waar van alles wordt verkocht in de vele smalle straatjes. Een andere stop zou gemaakt moeten worden bij de Batik markt. hier ziet u hoe men de zo speciale batik printen op de doeken maakt en kunt u tevens vele soorten batikkleden kopen.
Abuko National Reserve
Dit natuurreservaat is zeker een bezoek waard. Het gebied ligt ca. 23 km ten zuiden van Banjul. Het is een dicht bebost gebied en sommige delen ervan vormen zelfs een ondoordringbare jungle. Een bezoek aan dit reservaat laat u zien hoe de flora en fauna van Gambia vlak voor de komst van de slavenhandelaren eruit moet hebben gezien. Met een revalidatiecentrum voor chimpansees en meer dan 200 vogelsoorten een uniek reservaat!
Tanji
Het aan de Atlantische Oceaan gelegen vissersplaatsje Tanji is een bezoek waard. Hier treft u vele kleurrijke houten vissersbootjes (piroques) aan op het strand, mits ze niet worden gebruikt voor de dagelijkse visvangst. Het roken in kleine schuurtjes en drogen van de vis gebeurt veelal op of bij het strand en de enorme visgeur zal u hier zeker niet ontgaan. Erg leuk is het om in de namiddag de terugkomst van de vele vissers te aanschouwen.
Juffureh
Deze plaats ten noorden van de Gambia rivier, is de geboorteplaats van Kunta Kinteh. In dit dorp wonen nog steeds de nakomelingen van deze beroemde slaaf, waaronder Bintah Kinteh. Een van de Amerikaanse nakomelingen van hem is de schrijver Alex Haley. Hij schreef het indrukwekkende boek Roots. In dit boek worden de gruwelijkheden verteld die slaven moesten ondergaan, zowel tijdens de barre overtocht van Afrika naar Amerika als tijdens hun slavernij zelf.
Kiang West National Park
Het Kiang West National Park werd in 1987 door de Gambiaanse regering opgezet. Met een oppervlakte van ca. 11.000 hectare is dit park het grootste van Gambia. In dit National Park leven vele (kleurrijke) vogelsoorten en andere diersoorten zoals antilopen, wilde varkens en diverse soorten apen. In het park zijn bijna alle vormen van natuur die in Gambia voorkomen te zien, zoals mangroven, zoutvlakten, savanne en ondoordringbare bosrijke gebieden.
Wassau (Wassu)
Vlakbij Wassau liggen de fascinerende Stone Circles, een verzameling geheimzinnige, cirkelvormige steenformaties, gedateerd uit het jaar 750. Deze stenen cirkels vormen oude begraafplaatsen. De stenen variëren qua hoogte en ook de cirkels waarin de stenen zijn gelegd zijn verschillend in grootte. Wassau ligt aan de noordoever van de Gambia rivier op ca. 215 km afstand van Banjul.
Georgetown
Georgetown is net als Juffereh een plaats die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de slavenhandel. De historische gebouwen verkeren in een betere staat dan in andere steden, maar zijn slecht onderhouden. De Armitage High School, de vroegere chiefsschool is hier nog steeds gevestigd.
Albreda
Deze plaats gelegen op de noordelijke oever van de Gambia rivier, werd in 1681 een Franse handelspoort en ligt tegenover het Engelse Fort James. Beide posten wedijverden om de beste plaats als handelspost van Gambia. Zowel in Albreda als op het eiland staan de kannonnen nog naar elkaar gericht. Later kwam Albreda onder Engels bestuur en werd deze plaats de plek voor slaven om hun vrijheid weer terug te claimen door de vlaggenmast op het dorpsplein te bereiken.
James Island / Fort James
James Island was Engels grondbezit. Het kleine eiland ligt strategisch in het midden van de Gambia rivier en tegenover Albreda. De Engelsen bouwden hier een fort. Resten van dit oude fort zijn nog te bezichtigen en hier kan men de kleine ruimten goed zien waar de vele slaven verbleven nadat ze gevangen waren genomen en voordat ze de grote wereldreis over zee moesten doorstaan.
Plaatsinformatie
Kololi
Dit levendige plaatsje aan de kust biedt, zowel overdag als ’s avonds de meest uitgebreide mix van toeristisch vertier. Voor wie er overdag niet op uittrekt is er het bruisende strandleven. Na zonsondergang komen de bars en restaurants van Kololi weer tot leven. U kunt u Kololi bijvoorbeeld gaan eten bij Al Basha, Scala of Green Mamba.
Kotu
Kotu Beach en Fajara zijn twee langgerekte badplaatsjes, die ongemerkt in elkaar overlopen. Centraal staat het mooie, brede zandstrand waaraan zich de meeste hotels bevinden. Verder vindt u hier gezellige restaurants, waarvan enkele naast een goede keuken ook regelmatig muzikaal vertier bieden. U vindt u Kotu/Fajara ook nog een toeristenmarkt.
Cape Point
Bakau, ook wel Cape Point genoemd, is een fantastische plek in Gambia. De kuststrook van Bakau grenzend aan de Atlantische Oceaan wordt gevormd door een klif. Tijdens eb kunt u afdalen naar het zeeniveau. Aan deze ruige klif vindt u onder andere Ngala Lodge. Een oud koloniaal huis, waar u heerlijk kunt dineren.
Banjul
Banjul, de hoofdstad van Gambia, ligt op een schiereiland in de monding van de Gambia rivier. Vanuit Bakau komt u Banjul binnen door over de indrukwekkend lange Denton Bridge van 210 meter te rijden. Iets verderop staat de Arch 22, een witte triomfboog, ter herinnering aan de machtsovername op 22 juli 1994.
Top 5 stranden:
1: Paradise Beach: in het zuiden van Gambia nabij de plaats Sanyang vindt u Paradise Beach. Het mooie witte zandstrand is gelegen in een baai. Hier kunt u heerlijk zonnen, een duik nemen en relaxen, terwijl de palmen maar blijven wuiven.
2: Kotu/Fajara: ten westen van Banjul vindt u de plaatsen Kotu en Fajara met een prachtig breed zandstrand, een verfrissende zee en wuivende palmen. Het is het populairste strand van Gambia, maar echt heel er druk zal het er (voorlopig) niet worden. Langs het strand zijn verschillende bars/restaurants aanwezig.
3: Kololi Beach: op de aantrekkelijke eindeloze stranden van het drukkerer Kololi Beach, nabij Kotu, kunt u genieten van een hapje en drankje bij een van de strandtentjes, een heerlijke duik in de zee nemen of gewoon lekker ontspannen op een strandstoel onder een parasol.
4: Brufut: het Brufut strand vindt u op zo’n 15 minuten rijden van het toeristengebied Kotu. Het Brufut strand is gelegen in een omgeving die nog niet iedereen heeft ontdekt. Als u de drukte even wilt ontvluchten, bent u op het Brufut strand op zijn plaats.
5: Bakau/Cape Point: hier treft u het kruispunt van de immense Altantische Oceaan met de brede Gambia rivier. Gekenmerkt door een ruige klif is dit één van de mooiste kuststranden van Gambia. Bij de kuststrook van Bakau treft u brede zandstranden.
Top 5 parken:
1: Kiang West National Park: werd in 1987 door de Gambiaanse regering opgezet. In het park leven vele vogelsoorten en andere diersoorten.
2: Bijilo Forest Park: is één van de bosparken in Gambia. Wandelend bereikbaar vanuit de hotels in Kololi met een schat aan vogelsoorten.
3: Abuko Nature Reserve: een 3km lang bospad slingert zich door het park. Het park doet dienst als ‘revalidatiecentrum’ voor apen. Nadat zij voldoende hersteld zijn, worden ze weer in Gambia uitgezet.
4: Baobolong Wetland Reserve: dit moeras beslaat maar liefst 22.000 ha en wordt bewoond door vogelsoorten, hagedissen, slijkspringers en krabben.
5: River Gambia National Park: ook wel bekend als de Baboone eilanden. Beroemd om zijn chimpansees. Dit is echt een uniek stukje Gambia. 3 eilanden waar de jungle echt nog ongerept is.
Top 5 activiteiten:
1: Bird watching: Gambia staat bekend om de grote hoeveelheid soorten vogels die er leven. In totaal telt Gambia meer dan 560 soorten vogels. Vergeet uw verrekijker niet.
2: Diepzeevissen: kan heel goed en is ook zeer populair. Eigen visspullen meenemen is niet nodig, er zijn voldoende leenspullen te krijgen.
3: Fietsen: een populaire sport onder de toeristen. De meeste hotels verhuren fietsen voor weinig geld. De ideale manier om Gambia zelfstandig te ontdekken.
4: Zwemmen: de meeste hotels hebben mooie zwembaden en liggen in de buurt van stranden waar u heerlijk in de zee kunt zwemmen. Ga echter niet te ver van het strand.
5: Paardrijden: lekker langs het strand, met mooi weer paardrijden? In Gambia heeft u deze mogelijkheid.
(bron: Holland International)
<<Terug naar bestemmingen Afrika