Hoofdstad
Nairobi
Hoofdtaal
Engels
Munteenheid
Keniaanse Shilling
Tijdsverschil
Tijdens onze wintertijd is het 2 uur later in Kenia en tijdens onze zomertijd 1 uur later dan in Nederland.
Beste reistijd
Van juni t/m september en van december t/m februari is de droge periode en dit is dan ook de beste reisperiode. In de wildparken is dan weinig water waardoor het wild zich concentreert in de gebieden waar het kostbare vocht nog wel te vinden is.
De regenperiode valt in november en in april en mei. Er is dan meer water in de parken waardoor de dieren verspreid zijn over een veel groter gebied.
Kledingadvies en bagage tijdens safari’s
Het kledingadvies op safari’s luid: ‘safari casual’. Overdag een T-shirt, een zonnehoed, een zonnebril, korte broek en dichte schoenen met sokken. Het is aan te raden (vooral tijdens wandelsafari’s) om geen felle of witte kleuren te dragen. ’s Avonds volstaat een lichte lange broek of jeans en een blouse of dunne trui met lange mouwen in verband met de muskieten. In de wintermaanden (juli en augustus) kan het ’s nachts flink afkoelen. Neem daarom altijd een trui mee.
Beperk uw bagage tot een minimum. Maar breng naast uw kleding zeker een verrekijken, een goed boek en voldoende film- en fotomateriaal mee, want ter plaatse is het duur. Bij safari’s over de weg reist u in kleine safaribusjes. Daarom mag u slechts 20 kilo meenemen in zachte tassen. Tijdens vliegsafari’s reist u met kleine propellervliegtuigjes met weinig ruimte. Daarom is maximaal 15 kilo bagage in zachte koffers (reistassen) per persoon toegestaan. Grote harde koffers kunnen ter plaatse geweigerd worden in verband met ruimtegebrek.
Communicatie
Vanuit de strandhotels heeft u altijd de mogelijkheid om te telefoneren en vaak ook om te faxen. Kosten hiervoor kunnen hoog zijn en u dient zich goed te laten informeren over de kosten alvorens u gebruik maakt van deze diensten. Mobiel bellen kan in Mombasa en Nairobi. Kosten voor mobiel bellen zijn hoog. Gedurende de safari’s is een langeafstandsradio aanwezig. Deze kan gebruikt worden in noodgevallen. Steeds meer lodges hebben dekking voor internet en mobiele telefonie, maar storingen komen veel voor. Internet wordt veelal aangeboden in de strandhotels. Er zijn speciale ruimtes ingericht met computers en enkele luxere hotels beschikken over een draadloos netwerk.
Eten en drinken
Kenia kent niet echt een nationaal gerecht. De kustregio ken vanwege zijn handelspositie wel een lange culinaire traditie met vis, rijst, kokos, tamarinde en exotische specerijen als belangrijkste ingrediënten. In de hotels en lodges worden uitstekende internationale gerechten en zeebanket geserveerd. In Kenia wordt op grote schaal koffie geproduceerd, waarvan het grootste deel wordt geëxporteerd. Verder beschouwen de Kenianen Tusker over het algemeen als het beste lokale bier.
Fotografie / film / video
Kenia biedt prachtige landschappen om indrukwekkende foto’s te maken. Het is dan ook raadzaam om veel fotomateriaal mee te nemen en een telelens voor het maken van opnamen tijdens de safari. Zonder toestemming mag u nooit de auto verlaten, dit is veel te gevaarlijk! Omdat de Afrikaanse stammen trotse volkeren zijn is het belangrijk dat u hen met respect behandelt. Als u een foto van de krijgers, hun vrouwen of dorpen wilt maken, is het raadzaam om eerst toestemming te vragen. Hetzelfde geldt voor het fotograferen van een godsdienstige plechtigheid of moslimvrouwen. Het is verboden om foto’s te maken van de president en andere politieke leiders.
Gezondheid en vaccinaties
Inentingen zijn noodzakelijk en afhankelijk van het gebied waarin u reist. Raadpleeg tijdig uw huisarts of GGD.
Reisdocumenten
Naast een paspoort dat bij terugkomst in Nederland nog 6 maanden geldig moet zijn, heeft u een visum nodig. Voor Kenia kunt u vrij gemakkelijk ‘visa on arrival’ halen. De kosten hiervoor zijn ca. USD 50 p.p. Verder wordt het aangeraden een vaccinatie paspoort mee te nemen met een geldige gele koorts stempel.
Cultuur en gewoonten
De Oost-Afrikaanse geschiedenis begint eigenlijk pas in de 19e eeuw met de komst van de Europeanen. Van de tijd hiervoor zijn geen gegevens bekend die uitsluitsel geven over het ontstaan van de verschillende stammen en hun culturen. Het enige wat we weten is dat de eerste mensen al 12.000 jaar geleden naar Kenia kwamen! Door de ligging aan de Indische Oceaan is het huidige Oost-Afrika ontstaan uit een mix van culturen. Zowel de Aziatische als de Portugese cultuur hebben duidelijk hun sporen nagelaten en tot 1963 was Kenia zelfs een Britse kolonie. Muziek en dans spelen een belangrijke rol in het leven van de Oost-Afrikaanse volkeren. Drums in alle toonaarden, allerlei klanken slaghout en houten xylofoons zijn de ingrediënten. Snaarinstrumenten worden ook veel gebruikt en zijn gemaakt van kalebas en kokosnoot. De muziek wordt, in combinatie met dans, gebruikt als uiting van vreugde of verdriet, maar het is ook een middel ter bestrijding van ziekten, ter verjaging van boze geesten en een manier om goden gunstig te stemmen.
Flora en fauna
Kenia en Tanzania zijn van oudsher dé safaribestemmingen van Afrika en dat is niet voor niets. Ten eerste is er grote variëteit vaan begroeiing. Langs de kust en de rivieren bestaat de palmengroei uit hoge kokospalmen, mangrovebossen en tropische regenbossen. De grond is hier zeer vruchtbaar, waardoor de gebieden bij uitstek geschikt zijn voor het telen van mango’s, citroenen, sinaasappels en ander tropische vruchten. Daarnaast vindt u hier ook een groot aantal tropische bloemen en planten. Achter de kustlijn verandert het groen in een savannelandschap met doornstruiken, schermacacia’s en apebroodbomen, beter bekent als de baobabbomen. Deze begroeiing strekt zich uit over het gehele oosten en noorden. Het Keniaanse plateau en de verschillende vulkaanhellingen zijn voornamelijk bedekt met uitgestrekte hooglandbossen. Ten tweede beschikken Kenia en Tanzania over een enorm gevarieerde dierenwereld. Niet alleen de ‘Big Five’ zijn hier te zien. Wat dacht u van giraffen, zebra’s en nijlpaarden? Of cheeta’s, hyena’s, gnoes, antilopen, gazellen, apen en flamingo’s! Maar er is nog veel meer: giftige slangen zoals de cobra, de ‘black mamba’ en de pofadder leven in de graslanden en langs de rivieren, waar ook de python leeft. Het is gewoon teveel om op te noemen! Daarom is er eigenlijk maar één optie: u moet het met eigen ogen zien!
Leidingwater
Drink hier nooit water uit de kraan! De meeste hotels zorgen voor flessen met gekookt water (gratis) of flessen mineraalwater (meestal tegen een geringe vergoeding).
Ligging en landschap
Kenia en Tanzania liggen op de evenaar in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan. Het hoogste punt van Afrika is de Kilimanjaro met 5895 meter. Niet voor niets wordt de Kilimanjaro, die zich uitstrekt over Kenia en Tanzania, het ‘Dak van de Wereld’ genoemd.
Netspanning
In Oostelijk Afrika is het voltage 220 volt. U heeft een stekker met drie dikke ‘poten’ nodig (Engels). Deze kunt u in Nederland of ter plaatse aanschaffen. Het is raadzaam om deze vanuit Nederland mee te nemen.
Openbaar vervoer
Bij de meeste hotels zijn taxistandplaatsen. Het is raadzaam om altijd met de taxi ergens heen te reizen en van tevoren een prijs af te spreken. Het overige openbaar vervoer is goedkoop, maar alleen iets voor de echte avontureirs, aangezien het wegdek nogal wat gaten vertoont bent u verzekerd van een ‘Afrikaanse massage’!
Fooien
In Afrika gelden dezelfde regels als in West-Europa. Dus voeg in een restaurant ca. 10% aan de rekening toe, tenzij dit al gedaan is. Het kamermeisje verwacht ca. € 2,50 per week. De grootste fooi verdient de safarichauffeur, als hij gedurende de tocht behulpzaam is geweest en zijn werk serieus heeft gedaan. Reken ongeveer op 3 tot 5 euro per dag.
Godsdienst
In Kenia bestaat godsdienstvrijheid. Er zijn rooms-katholieken, protestanten, zendelingen etc. Waar u ook bent en met welke stam u ook te maken heeft, kenmerkend voor Oost-Afrika is de vriendelijkheid van de bevolking. Toeristen worden overal verwelkomd met een ‘Big Smile’. De stammen zijn erg trots en vinden hun eigen stam meestal de beste en belangrijkste. Daarom is het raadzaam nooit de woorden ‘zwarte’ (blacks) en ‘kleurling’ (coloured) te gebruiken. Noem de mensen Afrikanen. Obers spreekt u aan met mister, steward of bwana.
Meer informatie over Kenia?
Klik hier
Masai Mara National Reserve
Dit park ten noorden van het Serengeti National Park bestaat uit twee zones: langs de buitenranden laten de Masai hun kuddes grazen en de binnenzone is voorbehouden aan het wild. Het reservaat staat bekend om de jaarlijkse migratie van tienduizenden gnoes, leeuwen en grote buffelkudden.
Masai Land
De Masai zijn één van ’s werelds bekendste ‘tribal’ culturen. Maak kennis met deze halfnomadische veetelers. De stam is er in geslaagd om hun traditionele leefwijze te behouden. De omvang van de kudde bepaalt de status van de groep. Ze dragen veel kleurrijke kleding met sieraden van kralen en de jongens moeten eerst vechter met een leeuw om man te worden.
Diani Beach – Mombasa
De zuidkust van Kenia heeft prachtige langgerekte witte zandstranden en een groot aanbod aan luxe resorts. Van familieresort tot luxe 5-sterren resort, adembenemende snorkel- en duikmogelijkheden, verschillende boswandelingen en een zeer goede keuken. Het is er allemaal!
De grote trek
Een bijzonder ervaring is het meemaken van de jaarlijkse trektocht van de duizenden gnoes (wildebeest). Tijdens dit natuurspektakel verplaatsen duizenden dieren zich over de weidse vlakten van de Serengeti in Tanzania naar Kenia. De gnoes steken de Mara rivier over op zoek naar mooi sappig gras. Dit is een indrukwekkend avontuur want de krokodillen en de verdrinkingsdood liggen op de loer…
Tsavo National Park
Stel u voor… één enkel wildpark dat net zo groot is als een kwart van Nederland! Dat is Tsavo, een ongerepte wildernis dat ligt te wachten op uw ontdekking. De prachtige landschappen die voornamelijk bestaan uit savanne en rode grond, worden doorkruist door de historische spoorlijn, die dit gebied bekend heeft gemaakt door de legende van de menseneters van Tsavo.
The Big Five
De ‘Big Five’ zijn de vijf meest spraakmakende dieren die u op safari tegen kunt komen. De olifant, luipaard, buffel, leeuw en neushoorn. De term ‘Big Five’ stamt uit de tijd (rond 1900) waarin de grote witte jagers in Afrika jaagden op de gevaarlijkste en meest moeilijk te jagen dieren. In de meeste parken van oost Afrika vindt u ten minste de ‘Big Five’ en daarnaast nog vele andere dieren.
Top 5 Big Five
1: Olifant: de Afrikaanse olifanten leven meestal in kleine groepjes nabij een rivier. Volwassen olifanten eten per dag ongeveer 250 kilo gras, bladeren en planten.
2: Luipaard: het luipaard is het meest geraffineerde roofdier. Hij wacht geduldig tot hij zijn prooi in het nauw gedreven heeft en valt dan snel en explosief aan. Een luipaard eet alles, van insecten tot zebra’s, impala’s zijn het favoriete gerecht.
3: Buffel: de Afrikaanse buffel is de enige wilde koe die ook oorspronkelijk uit Afrika komt. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben twee gekrulde hoorns die in een massief blok samenkomen op het voorhoofd. Bij de vrouwtjes zijn de hoorns dunner. De buffel is een echt groepsdier en leeft samen in grote kuddes van soms wel duizenden buffels.
4: Leeuw: de leeuw leeft in grote groepen van ca. dertig leeuwen samen. Meestal bestaat de groep uit 4 tot 12 vrouwtjes die familie zijn van elkaar. De leeuw houdt vast aan zijn eigen territorium van soms wel 400 vierkante kilometer. Gnoes, zebra’s en buffels zijn favoriete diners.
5: Neushoorn: de jacht op de neushoorns heeft ervoor gezorgd dat de neushoorn het meest bedreigde dier van Afrika is geworden. Er zijn witte en zwarte neushoorns. Wist u dat witte neushoorns helemaal niet wit zijn? Het woord ‘wit’ is een verbastering van ‘wild’. De wijde, brede bek is namelijk het grote verschil tussen de witte en zwarte neushoorn.
Top 5 safari’s
1: Game Drive: een speurtocht per safaribusje of 4WD jeep op zoek naar wilde dieren (game). In Kenia en Tanzania worden de safari’s uitgevoerd per minibus of met 4WD jeeps die speciaal gemaakt zijn voor safari’s. Om optimaal comfort te garanderen bieden deze plaats voor max. 7 personen (excl. chauffeur). Zo bent u altijd gegarandeerd van een raamplaats. Het dak van het voertuig kan omhoog, waardoor u zich dicht bij de natuur waant en goed kunt fotograferen.
2: Bush Walk: een safari te voet. Eng? Zeker niet! Een ‘Bush Walk’ is een bijzondere ervaring: een avontuurlijke wandeling door de bush onder begeleiding van een (uit voorzorg gewapende) deskundige en ervaren ranger.
3: Heteluchtballonsafari: een safari in een heteluchtballon is een totaal andere ervaring. U waant zich als een vogel hoog en veilig in de lucht en bespiedt ongezien de jacht van de luipaarden op de impala’s! De totale stilte om u heen zal u nooit meer loslaten.
4: Snorkel- en duiksafari: ook uw droom over witte palmstranden, azuurblauwe zee, een hangmat en een heerlijke cocktail kunt u in Afrika daadwerkelijk beleven. De koraalriffen die bijna voor de gehele kust van Kenia en Tanzania liggen, zorgen voor een adembenemende onderwaterwereld. U treft hier o.a. zeeschildpadden, walvissen en dolfijnen aan.
5: Fly-in Safari: een iets duurder safari-vorm waarbij u naar uw lodge vliegt. De vlucht naar uw accommodatie is al een belevenis op zich. De Fly-in safari is vooral in de Masai Mara erg populair, omdat het veel reistijd scheelt en u ook lodges in onherbergzame gebieden kunt bereiken.
Amboseli
Dit relatief kleine park ligt op de grens met Tanzania en heeft als achtergrond de schitterende Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Vooral tijdens de zonsopgang en zonsondergang krijgt u het idee zelf onderdeel uit te maken van een ansichtkaart!
Lake Nakuru
Het park dat zijn faam dankt aan de grote hoeveelheden flamingo’s die ooit het water roze kleurden, is één van de kleinere parken in Kenia. In het park zult u geen olifanten aantreffen, maar de kans is groot dat u het pad kruist met giraffen, zebra’s, impala’s, gazelles, waterbuffels of zelfs zwarte of witte neushoorns!
Masai Mara
Het bekendste natuurgebied van Kenia vanwege zijn enorme hoeveelheid aan wild. Hier kunt u de ‘Big Five’ zien en van juli t/m september getuige zijn van de spectaculaire ‘Grote Trek’.
Tsavo
Het grootste nationale park van Kenia en zelfs één van de grootste ter wereld! De scheiding tussen oost en west wordt gemaakt door de Mombasa Highway. Tsavo West is bekend om zijn kraters en opgedroogde lava en de grote kans om nijlpaarden te zien. Tsavo East staat bekend om de rode olifanten. U heeft in beide parken een grote kans om leeuwen en buffels te zien.
(bron: Holland International)
<<Terug naar bestemmingen Afrika