Maleisië

Maleisië

price from $

Veel vakantiegangers vragen zich af waarom ze naar Maleisië zouden moeten gaan, als er zoveel andere interessante landen in Azië zijn. Het antwoord kan bijzonder veelomvattend zijn, maar er zijn twee zaken die echt afwijken van haar buurlanden. Ten eerste is het land een ideale combinatie van Azië – schoonheid, cultuur, historie, bevolking en natuur – en het Westen – infrastructuur, levensstandaard en veiligheid. Ten tweede biedt Maleisië binnen haar landsgrenzen twee totaal verschillende werelden: een modern en ontwikkeld westelijk schiereiland en een wild, redelijk onontgonnen en buitengewoon fascinerend Borneo. De bijzonder gastvrije Maleisiërs heten u welkom in het hart van Zuidoost Azië, Selamat Datang in Maleisië!

Hoofdstad
Kuala Lumpur

Hoofdtaal
De voertaal in Maleisië is Bahasa Malaysia, maar bijna iedereen spreekt wel een woordje Engels.

Geldzaken
De lokale munteenheid is de Maleisische Ringgit.
Creditcards worden in de grotere hotels geaccepteerd. Ook kunt u in de meeste steden en toeristische gebieden met bankpasjes en creditcards geld pinnen (dit kan o.a. ook bij de bagageband op de luchthaven van Kuala Lumpur KLIA), let wel op de logo’s! In de grotere hotels kunt u contante euro’s wisselen. Als u op het platteland of in n van de nationale parken gaat verblijven, is het raadzaam om voldoende contant geld mee te nemen.

Tijdsverschil
Tijdens onze wintertijd is het 7 uur later in Maleisië en tijdens onze zomertijd is het 6 uur later dan in Nederland.
Klimaat / beste reistijd
Maleisië heeft een tropisch klimaat en het is er altijd warm (tussen de 25 en 35 graden Celcius) en vochtig. Bijna elke dag valt er bijna wel een korte, hevige bui; meestal aan het einde van de dag.
In de bergen, zoals in de Cameron Highlands, is het koeler (ongeveer 20 graden).
Hoewel er dus geen echte droge tijd is, is er wel een natte periode: de regentijd loopt aan de oostkust van het vasteland van november tot en met februari en aan de westkust van september tot en met december. Aan de oostkust valt veel meer regen dan aan de westkust. Regentijd (moesson) betekent dat het vaker op een dag regent.
Borneo kun je in principe het gehele jaar bezoeken maar als beste reistijd wordt de drogere tijd aanraden, van mei t/m oktober. De meeste regen valt in de periode van oktober t/m maart, met een hoogtepunt in december en januari rondom Kuching in Sarawak. Het regent dan vaak en lange tijd achter elkaar. In het noordelijk gelegen Sabah valt in de periode van mei tot november de meeste regen. In Sabah regent het over het algemeen minder dan in Sarawak.
Er is in geen enkel deel van Maleisië sprake van een echt droog seizoen en dit heeft als voordeel dat het land eigenlijk het hele jaar groen is.
Communicatie
In de meeste hotels is een telefoon op de kamer aanwezig, bellen vanaf de kamer is wel prijzig. Een Nederlandse gsm werkt doorgaans zonder problemen, dit geldt echter niet voor gebieden die ver van een grote stad verwijderd zijn. Veel hotels hebben (wifi) internetfaciliteiten, maar die zijn niet goedkoop. Een stuk voordeliger is het om een internetcafé op te zoeken.

Eten en drinken
Eten is in Maleisië een fantastische ervaring. Of u nu Maleis, Chinees of Indiaas wilt eten, keus te over en het niveau van de diverse gerechten is ongekend hoog. Overal waar u bent wordt u met eten geconfronteerd, van de kleinste straatstalletjes – zgn. hawker stalls – tot de meest exclusieve restaurants. De belangrijkste ingrediënten zijn specerijen zoals gember, kokosmelk en pinda’s. Aan de maaltijden wordt vaak sambal, belachan (gedroogde garnalen) en ikan bilis (vis) toegevoegd. Tot de populairste gerechten behoren de – voor de Nederlanders bekende – satay, roti (heerlijke dunne pannenkoekjes met linzen of curry), nasi lemak (in kokosmelk gekookte rijst met vele extra’s zoals pinda’s, vis, komkommer, een hardgekookt ei en een dikke vleescurry, zgn. rendang) en vele bamisoorten, oftewel noodles. Ook een aanrader is de ‘murtabak’, een veelgevouwen pannenkoekje klaargemaakt op een gigantische bakplaats met gehakt, ui, komkommer, knoflook en een apart bakje curry. Op drinkgebied zijn verse vruchtensappen aanraders en vaak zie je drankjes op basis van rietsuiker. Ook ‘teh’ en ‘kopi’ zijn populair. Alcohol is bijna overal zonder problemen te verkrijgen, alleen aan de oostkust kan het voorkomen dat er geen alcohol wordt geschonken, maar dit geldt nooit voor de hotels.

Ligging
Maleisië ligt in zuidoost Azië en bestaat uit twee gedeeltes: het West-Maleisische schiereiland en Oost-Maleisië, ertussenin ligt 645 km Zuid-Chinese Zee. West-Maleisië grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan het staatje Singapore. In het westen wordt Maleisië door de Straat van Malacca gescheiden van Sumatra (Indonesië) en in het oosten ligt de Zuid-Chinese Zee. Oost-Maleisië bestaat uit de staten Sabah en Sarawak, die op het eiland Borneo liggen. Tussen die staten ligt het koninkrijk Brunei en ten zuiden ligt Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo.

Landschap
West-Maleisië heeft zowel in het westen als oosten bergland. Het westelijke laagland is het vruchtbaarst, dit heeft onder andere geleid tot grote boerenbedrijven en rijstterrassen. De overgrote meerderheid van de bevolking woont hier dan ook. Verder ligt er een aantal eilanden voor de kust zoals Pangkor, Penang en Langkawi. Het oostelijke gedeelte van het schiereiland is minder ontwikkeld, meer traditioneel en heeft een aantal vissersdorpjes. Ook heeft het fantastische stranden en een aantal koraaleilanden zoals Perhentian, Redang en Tioman. Het heuvelachtige binnenland bestaat grotendeels uit tropisch regenwoud en een aantal zeer grote palmboomplantages. De hoogste berg is de Gunung Tahan die 2187 meter hoog is en in het Taman Negara ligt.
Oost-Maleisië bestaat voornamelijk uit tropisch regenwoud, mangrovebossen, rivieren en – in het noorden – bergen. Mount Kinabalu is met zijn 4095 meter de hoogste berg van het land en ligt in Sabah. Hoewel Oost-Maleisië meer dan 60% van de oppervlakte van het land uitmaakt, woont slecht 15% er.

Flora en fauna
Maleisië is een paradijs voor de natuurliefhebber, 63% is bedekt met bos, hiervan is – nu nog – ruim 18% oorspronkelijk tropisch regenwoud. Omdat de ijstijd hier nooit enige invloed heeft gehad, is de jungle de oudste ter wereld, de eerste bomen groeiden er 130 miljoen jaar geleden. Qua natuurlijke diversiteit is Maleisië het land der superlatieven. Er leven 14.500 soorten bloemen, planten en bomen, 210 soorten zoogdieren, 600 vogelsoorten en 250 reptielen. Tot de meest bijzondere zoogdieren van West-Maleisië behoren de gibbon, tapir, tijger, luipaard, miereneter en neushoorn. Op Borneo zijn het, naast een aantal zojuist genoemde zoogdieren, vooral de orang oetan en neusaap die tot de verbeelding spreken. Vermeldenswaardige vogelsoorten zijn: adelaar, ijsvogel, toekan en neushoornvogel. Een aantal van de reptielensoorten is: cobra, python en de – op Komodo draak gelijkende, maar ongevaarlijke – monitor varaan. Op floragebied is er de rafflesia, in West Maleisië leven twee rassen van deze grootste bloem ter wereld – met een diameter van ongeveer een meter – en in Sarawak vijf soorten. Een punt van kritiek is er wel, in de eerste zin staan niet voor niets de woorden ‘nu nog’, de kap van het tropische regenwoud gaat momenteel harder dan ooit tevoren en sneller dan in enig ander land. Sinds 2000 verliest het land jaarlijks ruim 140.000 ha d.w.z. 0,65% van het totaal.

Nationale parken
Maleisië heeft 27 nationale parken, 23 hiervan liggen op Borneo. Het oudste is Taman Negara dat centraal in West-Maleisië ligt. In dat zelfde deel van het land ligt het Endau Rompin, met als belangrijkste trekpleisters watervallen, rivieren en de neushoorn. De bekendste parken in Sarawak zijn Gunung Mulu (grotten), Bako (strand en neusapen), Batang Ai (longhouses en Orang Asli) en Gunung Gading (rafflesia). In Sabah: Mount Kinabalu (hooggebergte) en Tunku Abdul Rahman (eilanden en stranden). Ook is er een aantal ‘marine parks’, dat zijn beschermde waternatuurgebieden, waarbij bijvoorbeeld gemotoriseerde watersporten en vissen verboden zijn. In West-Maleisië zijn de bekendste: de eilanden Perhentian en Tioman en de eilandengroep rond Pulau Redang. In zuidoost Sabah is het Tun Sakaran Marine Park met als belangrijkste trekpleister Pulau Sipadan (een fantastisch duikgebied) en in noordoost Sabah is het Turtle Island National Park, waar het gehele jaar door zeeschildpadden gespot kunnen worden.

Bevolking
Maleisië is een smeltkroes van bevolkingsgroepen. De oorspronkelijke bewoners in West-Maleisië zijn de Orang Asli, op dit moment zijn dat er ongeveer 100.000. Ze zijn doorgaans jager, visser of boer. Met een aandeel van 50% zijn de Malay de grootste etnische groep. De Chinezen, de eerste kwamen reeds in de 13e eeuw, maar de meerderheid in de 19e eeuw, zijn met 35% de tweede bevolkingsgroep. De Indiërs, die eveneens in de 19e eeuw kwamen, vormen 10% van de bevolking. Op Borneo zijn de oorspronkelijke bewoners de Dayaks, er zijn meer dan 200 verschillende Dayak-stammen zoals de Iban en Bidayuh in Sarawak en de Kadazan in Sabah. Met bijna 400.000 zijn de Ibans – de legendarische koppensnellers – de grootste Dayak groepering.

Religie
Met zijn meltingpot van bevolkingsgroepen heeft Maleisië een evengrote mix aan religies. Ruim 60% van de Maleisiërs (voornamelijk de Malay) hangt de islam aan. Bijna 20% is boeddhist, 10% christen, 6% hindoe en 3% traditionele Chinese religies zoals confucionisme en taosme. Ondanks de verschillende religies en etnische achtergronden leven de Maleisiërs in harmonie samen, dit komt vooral omdat ze zich n volk in n land voelen.

Cultuur
Traditionele kunstuitingen, zoals wayang kulit (schaduw poppenvoorstellingen), de mak yong dans, muziek op basis van drums (gendang) en de gong zijn nog steeds populair. Dit met name in het meer traditionele deel van het land, de oostkust. Met zijn grote groepering Chinezen is echt niet verrassend dat Maleisië een aantal Chinese Opera gezelschappen heeft, deze zijn er vooral in Kuala Lumpur, Penang en Malacca. Nieuwe theatervormen zoals in Maleisië gemaakte films, popmuziek en moderne toneelvoorstellingen zijn door het hele land te bewonderen. Op kunstnijverheidsgebied zijn vooral de vakwerkproducten die op Borneo gemaakt worden uniek. Maar ook de door het gehele land verkrijgbare traditionele ambachtszaken zoals batik, rieten manden, vliegers, geweven materiaal (kain songket), houtsnijwerk (in Selangkor) en zilver (in Kelantan) zijn interessant.

Gewoontes
In Maleisië is het gebruikelijk dat mannen elkaar begroeten door handen te schudden. Sommigen brengen daarna hun hand naar het hart. Daarmee zeggen ze ‘het doet mij uit het diepst van mijn hart genoegen u te ontmoeten’. Maleisische vrouwen geven de voorkeur aan een glimlach en een knikje. Op het platteland wordt eerst het oudste familielid begroet en mannen dienen daarna eerst de mannen te begroeten en daarna de vrouwen. Voor vrouwen is dit net andersom. Soms krijgt u drankjes en hapjes aangeboden. Weiger nooit en gebruik beide handen om het aan te nemen; eet wel altijd met uw rechterhand, want de linkerhand wordt als onrein gezien. Ook voeten worden als onrein beschouwd en het hoofd is juist het reinste deel van het lichaam, het wordt daardoor niet gewaardeerd als een kind over de bol wordt geaaid. Verder is wijzen met de vinger onbeleefd en is het ongebruikelijk emoties te tonen, schreeuw dus nooit en wordt ook niet boos.

Prijsniveau
Maleisië is een zeer betaalbaar land. Voor enkele euro’s per persoon kun je er uitstekend lunchen en dineren. Zelfs de dinerrekening in een chique restaurant zal u 100% meevallen. Ook lokaal gebrouwen bier en drankjes zonder alcohol zijn niet duur, geïmporteerde alcoholische drankjes zijn echter aan de prijs. Verder zijn kleding en souvenirs goedkoop, evenals de – illegale – cd’s, dvd’s en (nep)design spullen.

Fooien
In de meeste hotels en grote restaurants wordt een overheidstoeslag van 10% en een bedieningstoeslag van 5% berekend. U bent niet verplicht fooi te geven, maar het is wel gebruikelijk. Portiers en piccolo’s krijgen doorgaans 2 tot 5 ringgit en ook gidsen verwachten een extraatje. De hoogte van de fooi kunt u zelf bepalen.

Winkel-, postkantoor- en bankopeningstijden
Winkels in Maleisië zijn doorgaans dagelijks geopend van 09.30 tot 19.00 uur en supermarkten en grote warenhuizen van 10.00 tot 22.00 of 23.00 uur. Diverse winkels zijn op vrijdagmiddag gesloten, in verband met de islamitische gebedsdag. Postkantoren zijn, m.u.v. zondag, dagelijks geopend van 08.00 tot 18.00 uur. Banken zijn doorgaans geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 09.30 tot 11.30 uur. Houd er rekening mee dat de meeste banken op de eerste en derde zaterdag van de maand gesloten zijn.

Openbaar vervoer en taxi’s
De snelste manier om van de luchthaven van Kuala Lumpur naar het centrum te gaan is per KLIA express. U bent dan binnen 28 minuten in hartje downtown. In Kuala Lumpur zijn de monorail en de metro (‘LRT’) bijzonder populair, ze hebben een uitgebreid netwerk. Het openbaar vervoer in overig Maleisië is eveneens goed geregeld. In elke grote stad kan een taxi aangehouden worden, let er wel op dat de meter aanstaat. Op Penang en Langkawi rijden de taxi’s vaak met vastgestelde prijzen. Ook is er een uitgebreide intercity busdienst, het binnenlandse vliegnetwerk is eveneens uitstekend georganiseerd. Vervoer per trein wordt niet aangeraden. Een laatste vorm van openbaar vervoer is de zogenaamde trishaw (riksja), een fietstaxi waarmee op een rustige en relaxte manier de stad verkend kan worden.

Autohuur
Zelf autorijden in West-Maleisië is geen enkel probleem, de wegeninfrastructuur is van een uitstekend niveau. Zo zijn de snelwegen zeer goed – dit zijn doorgaans tolwegen -, maar ook gewone wegen zijn prima. Benzine is goedkoop. Ook de bewegwijzering is duidelijk. In de meeste plaatsen in West-Maleisië zijn autoverhuurbedrijven. Op Borneo is het ook mogelijk om zelf te gaan rijden, maar de infrastructuur is beduidend minder. Er zijn wel wegen, maar veel zijn het er niet en dikwijls zijn de ongeasfalteerd.

Kleding
Maleisië is een tropisch land, dus kunt u het best luchtige kleding, bijvoorbeeld katoen, meenemen. Ook moet er een pet of hoed en goede wandelschoenen mee worden genomen. Voor de avonden en voor de hoger gelegen gebieden is het verstandig een vest of trui mee te nemen. Ook wordt geadviseerd, i.v.m. muggen, kleding met lange mouwen en een lange broek mee te nemen en vanzelfsprekend een antimuggen stift met DEET. Maleisië is een islamitisch land en het wordt op prijs gesteld dat bij officiële openbare gebouwen de schouders en bovenbenen tot aan de knie bedekt zijn. Bij het betreden van een huis of een gebedshuis is het gewoonte om de schoenen uit te doen.

 

(bron: Holland International)

 

 

<<Terug naar bestemmingen Azië